İtiraf etmesi zor ama bir takım önlemler almak zorundayız. Geçtiğimiz yıl hızla ölçekleneceğimiz beklentisiyle yeni ürünler, platformlar geliştirdik, yeni ülkelere açıldık ve işe alımlar yaptık... Öneri sistemi, TED, Coursera ve diğer önemli oyuncularla iş birliği ve Türkiye'ye açılmamız, tüm bunlar yeni bir yatırım turu beklentisiyle yapıldı. Ama o dönemde kriz henüz başlamamıştı..."
Sözler, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye açılan Rusya merkezli İngilizce öğrenme girişimi LinguaLeo'nun CEO'su Dimitry Stavisky'nin Roem.ru'ya yaptığı açıklamadan. Rusya kaynaklı haberlere göre Stavisky'nin bahsettiği önlemler, LinguaLeo'nun çalışanlarının yüzde 30'unun işine son verilmesini içeriyor. Bununla birlikte Stavisky'nin maaşı yarıya iniyor, geçtiğimiz Haziran ayında stratejik geliştirme direktörü görevini yürütmeye başlayan LinguaLeo kurucusu Aynur Abdulnasyrov ise maaşının tamamından vazgeçiyor. Bu şekilde geri kalan LinguaLeo çalışanlarının maaşlarının ödenmesi amaçlanıyor.
Açıklamada belirtildiği gibi, henüz bir yıl öncesine kadar hızlı bir uluslararası yayılım sürecine giren ve arayüzünü 53 yeni dile tercüme eden, LinguaLeo'nun bu duruma gelmesine neden olan Rusya'da bir süredir devam eden ekonomik kriz. Zira LinguaLeo açıklamasında yatırımcıları Egor Rudi, Igor Ryabenkiy, Sergey Kuznetsov ve Runa Capital'ın hala projeye inanadıklarını ancak yeni yatırım turunu kriz nedeniyle iptal ettiklerini söylüyor. Haberlerde LinguaLeo'nun farklı yatırımcılarla görüşüp görüşmediği konusuna değinilmiyor.
Girişimin karşılaştığı kriz, büyüme adımları atarken yatırım beklentiniz gerçekçi de olsa, riski tamamen bertaraf edemeyeceğinizi bir kez daha doğruluyor. Rusya'da yaşanan ekstrem bir durum olsa da, yatırıma bağımlı olmanın girişimlere zarar verebildiğine dair genel bir mesaj da içeriyor.
LinguaLeo'nun Türkiye'de nasıl bir yol izleyeceğiyle ilgili şirket tarafından gelen bir açıklama henüz yok. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.