Küresel akıllı telefon satışlarında Çin gerilerken, Orta Doğu ve Afrika yükseliyor

Küresel akıllı telefon satışlarında Çin gerilerken, Orta Doğu ve Afrika yükseliyor

GFK Akilli telefon satis raporuApple'ın Çin'de Xiaomi'yi geride bıraktığı 1. çeyrek sonuçlarında Çin'de akıllı telefon satışlarının düştüğünü paylaşmıştık. bu durum küresel pazarda da akıllı telefon sevkiyatını etkiledi ve küresel çapta akıllı telefon satışları sadece yüzde 7 oranında yükseldi.

GFK'nın açıkladığı rakamlara göre geçen yılın aynı döneminde yüzde 34 artan akıllı telefon satışları 1 yıl sonra sadece yüzde 7 yükseldi. 2015'in ilk 3 ayında 310 milyon akıllı telefonun satıldığını kaydeden GFK, sezon dalgalanmalarına rağmen 2014'teki yüzde 23'lük büyümenin de yakalanamadığına değiniyor.

GFK Akilli telefon satis raporuÇin'de akıllı telefon satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre 1. çeyrekte yüzde 14 düştüğünü açıklayan (IDC sevkiyat sayısının yüzde 4 düştüğünü paylaşmıştı) Alman araştırma şirketi, Kuzey Amerika'da bile yüzde 17'lik bir büyüme yakalandığını ortaya koyuyor.

Gelişmekte olan Asya Pasifik ülkeleri ile Orta Doğu ve Afrika bölgesi ise yüzde 30 büyümeyle en sıcak pazarlar olarak göze çarpıyor.

Orta Doğu ve Afrika satış hacmi artışında da ilk sırada

Bu noktada yukarıdaki rakamların satılan cihaz sayısını ifade ettiğinin altını çizelim. Satış rakamları açısından bakıldığında Çin bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6 büyüme kaydederken, Kuzey Amerika ile Orta Doğu ve Afrika bölgesi yüzde 20 oranında bir ilerleme kaydetmiş. Orta ve Batı Avrupa ise yüzde 13 ile en çok düşüş yaşayan pazar olmuş.

Türkiye de akıllı telefon doygunluğuna doğru yol alıyor

Diğer yandan IDC, Türkiye'nin yıllık 10 milyonu aşkın (12 milyon cep telefonu satışının yüzde 90'ı) akıllı telefon satışına ulaştığını paylaşmıştı ki bu durum Türkiye'nin de giderek akıllı telefon doygunluğuna ulaşmaya yaklaştığını ve büyümenin azalabileceğine işaret ediyor.

Android One'ın Türkiye'ye General Mobile 4G ile merhaba demesi de bu gerçeğin kanıtlarından biri olarak gösterilebiliyor.

GFK, tüm bu verilerden hareketle küresel akıllı telefon satışlarında geçen yıl yüzde 23 olan büyüme oranının, bu yıl yüzde 10'da kalacağını tahmin ediyor. Önümüzdeki çeyrek sonuçlarında bu tahminlerin daha isabetli olacak şekilde güncellenmesi mümkün ama eğilimin bu şekilde olduğunu bilmek ve ona göre hareket etmek gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.