Temyiz mahkemesi NSA'in üstveri toplamasının yetki dışı olduğuna hükmetti

Temyiz mahkemesi NSA'in üstveri toplamasının yetki dışı olduğuna hükmetti

ABD'de 2. Federal Temyiz Mahkemesi'nden NSA'in takip skandalına dair önemli bir karar çıktı. Mahkeme, NSA'in telefon kayıtlarını toplamasının yetki dışı bir eylem olduğuna karar verdi (pdf).

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'in ABD'de telefon kayıtlarını ve sosyal ağlar üzerinden kullanıcıların verilerini topladığı ortaya çıkmış ve büyük tepki çekmişti. Apple, Google, Facebook gibi bazı şirketler kullanıcı bilgilerinin gizliliği adına NSA karşıtı bir haraket de başlatmıştı.

Söz konusu karar, NSA aleyhine açtığı davayı kaybeden Sivil Özgürlükler Birliği (American Civil Liberties-ACL) vb. sivil toplum örgütlerinin davayı temyize götürmesi sayesinde yeniden değerlendirilmiş. Sonuç olarak da mevcut izleme yetkisinin hükümet tarafından değil ancak ABD Kongresi tarafından verilebileceği karar bağlanmış.

Eski NSA çalışanı Edward Snowden'in ortaya çıkarmaya başladığı toplu üstveri arşivlemesi uluslararası boyuta sıçramış olsa da NSA'in şimdiye kadar durdurulması pek de mümkün olmadı. Bundan sonra neler olacağını da hep birlikte göreceğiz.

Görsel Kaynak: Flickr, lenzz

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.