Twitter'ın değerini bir günde yüzde 18 eriten fiyasko çeyrek sonuçlarıyla ilgili her şey

Twitter'ın değerini bir günde yüzde 18 eriten fiyasko çeyrek sonuçlarıyla ilgili her şey

twitter-buyutecTwitter'ın 2015 mali birinci çeyrek sonuçlarının dün yani 28 Nisan tarihinde planlanandan önce sızması tam bir fiyaskoya neden oldu. Borsa henüz kapanmadan önce finansal istihbarat platformu Selerity, Twitter'ın mali sonuçlarını Twitter hesabından paylaşmaya başladı.

Twitter'ın beklentilerin altında gelen sonuçlarıyla birlikte ortalama 17,8 milyon hissenin el değiştirdiği Twitter için bu sayı dün 71,4 milyon adete çıktı. Şirketin sonuçlarının sızdırıldığını duyurması üzerine bir süreliğine işlemler durdurulsa da Twitter, günü yüzde 18'lik düşüşle kapattı.

Bloomberg'e göre düşüşün Twitter kurucu ortakları Ev Williams ve Jack Dorsey'ye maliyeti 750 milyon dolar kayıptı, kağıt üstünde. Twitter her ne kadar bunun bir sızıntı olduğunu iddia etse de görünen o ki hata şirket tarafında zira Selerity sonuçları Twitter yatırımcı sayfasından aldığını belirtiyor. Sonuçların sayfada erken görünmesi ise büyük ölçüde şirket ve yatırımcı sayfasının yönetimiyle ilgili. (Detaylar için Mashable'ın buradaki incelemesini görebilirsiniz.)

Twitter 302 milyon kullanıcıya ulaştı, reklam gelirlerini 388 milyon dolara çıkardı

Twitter'ın 2015 birinci çeyrek sonuçlarından öne çıkan noktalarsa şunlar:

  • Twitter'ın aylık ortalama kullanıcı sayısı (MAU) yıllık bazda yüzde 18 oranında artarak 302 milyona çıktı. Bu kullanıcıların yüzde 80'i ise mobilden geldi. Twitter'ın bir önceki çeyrekte MAU sayısı 288 milyondu.
  • Twitter, birinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 74'lük artışla 436 milyon dolar gelir elde etti ancak 440-450 milyon dolarlık beklentiyi karşılayamadı.
  • Gelirlerin 388 milyon dolarlık bölümü reklamlardan sağlandı. Şirket reklam gelirlerini yıllık bazda yüzde 72 oranında arttırdı, mobilin reklam gelirlerindeki payı ise yüzde 89'a çıktı.
  • Gelirlerin yüzde 34'lük bölümü yani  147 milyon doları ABD dışından geldi. Bu, yıllık bazda yüzde 109'luk bir artışa işaret ediyor.
  • Şirketin bir önceki yıl 132 milyon dolar olan net zararıysa bu çeyrekte 162 milyon dolara çıktı.

twitter gelir

Google ile DoubleClick işbirliği ve TellApart

Twitter'ın finansal performansı yatırımcıları memnun etmemiş gibi görünse de (özellikle kullanıcı sayısındaki artışla ilgileniyorlar) son dönemde ciddi yeniliklere imza atan şirket, dünkü açıklamasında bunlara iki yenisini daha ekledi. Bunlardan ilki olan, Twitter'ın Google ile yaptığı DoubleClick işbirliği sayesinde Twitter reklam verenlerinin farklı cihazlar arasında daha sağlıklı ölçümler yapmasını sağlamayı ve Twitter reklamlarının performansını daha iyi yansıtabilmeyi hedefliyor.

Twitter reklamlarının DoubleClick Bid Manager platformundan sunulmasını da ön gören işbirliği, şirketin daha fazla reklam verene ulaşmasını sağlayabilir. Şirket tarafından dün yapılan ikinci önemli duyuru da e-ticaret ve perakende sektörlerinde uzmanlaşan çok kanallı reklam hedefleme  girişimi TellApartsatın aldığı oldu. Halihazırda Twitter CEO'su Dick Costolo'nun aralarında bulunduğu Silikon Vadisi'nin tanınmış isimleri tarafından desteklenen TellApart, daha önce Facebook'un reklam ortaklarından da biriydi. TellApart satın almasıyla Twitter, özellikle performans bazlı reklamlar konusunda kullanıcıların hangi cihazda olduğundan bağımsız olarak reklam verenlerinin hedefleme yapmasına yardımcı olmayı planlıyor. TellApart'ın halihazırda e-posta ve e-ticarete kanallarında Twitter'ın uluslararası erişimiyle büyütülmesi de planlar arasında.

periscope

Periscope ilk 10 gününde 1 milyon kullanıcıya ulaştı

Sonuçlarla birlikte en çok merak edilen konulardan biri de Twitter kullanıcılarının yeni gözdesi Persicope ile ilgili verilerdi. Şirket bu konuda pek fazla detaya girmese de, Twitter CEO'su Dick Costolo Persicope'un yayınlandığı ilk 10 günde bir milyon kullanıcıya ulaştığını söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.