Rusya ve Çin, yüksek teknoloji girişimlerine destek için 200 milyon dolarlık ortak fon kurdu

Rusya ve Çin, yüksek teknoloji girişimlerine destek için 200 milyon dolarlık ortak fon kurdu

Rusya Cin teknoparkRusya ve Çin teknolojik inovasyon alanında büyük bir adım atmaya hazırlanıyor. Rusya hükümetine bağlı Skolkovo Foundation adlı kurumu ile Çinli Cybernaut Investment Group yüksek teknolojiler geliştirmek üzere Pekin'de bir ortaklık anlaşması imzaladı.

Teknolojik inovasyon alanında ortak Ar-Ge çalışmaları yapmak ve pazarlamak isteyen iki ülke, ilk etapta 200 milyon dolarlık bir sermaye ortaya koyuyor. Bir robotik merkezinin kurulmasını içeren anlaşma küçük ve orta ölçekli teknoloji girişimlerinin desteklenmesini öngörüyor.

Moskova'nın dışında büyük bir teknopark inşa edecek olan Skolkovo Foundation, buraya robotik, bilgi teknolojileri, uzay, enerji verimliliği ve yeni materyaller üzerine araştırmalar yapan 15 firma yerleştirecek. Çin'de de Skolkovo'nun yardımıyla Cybernaut IG tarafından bir robotik merkezi kurulacak. Skolkovo şirketleri bu sayede Çin pazarına açılacak.

Politik alanda birbirine yakın olan Çin ile Rusya arasındaki ilk ortaklığın 2013'te başladığından da bahsediliyor. O günden bugüne kadar da çeşitli önemli anlaşmalara ve yasal çerçevelere imza atılmış ve bir kaç Skolkovo şirketi Çin'e teknoloji satmayı başarmış.

Paylaşılan bilgilere göre Skolkovo'nun 2010'da kurulan teknoparkında 1000 adet teknoloji girişimin yer alıyor. Buugüne kadar 1 milyar dolar gelir elde eden girişimler şimdiye dek 220 milyon dolar yatırım toplamış ve 13 bin 500 kişilik istihdam sağlamış.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.