Avrupalı girişimlerde satın alma ve birleşmeler geçen yıla göre yüzde 160 arttı

Avrupalı girişimlerde satın alma ve birleşmeler geçen yıla göre yüzde 160 arttı

Avrupa girisim yatirim rapor 2 Tech.euAvrupalı girişimlere odaklanan teknoloji blogu Tech.eu, 2015'in ilk çeyreğinde gerçekleşen yatırımlar ve satın almalar özelinde bir rapor hazırladı. Rapora göre 2015'in ilk 3 ayında Avrupa'da 140 girişim çıkış (satın alma, halka arz ve/veya birleşme) gerçekleştirdi.

2014'ün son çeyreğine göre yüzde 61 oranında artış olduğunu paylaşan Tech.eu, bir yıl öncesine göre yüzde 160 oranında bir büyüme olduğunu gösteriyor. Tech.eu, bu raporu hazırlarken kaynak sayısını ve izleme sistemini de geliştirmiş ve sadece anlaşma sayısına odaklanmamış.

Artık daha ölçülebilir bir pazarın söz konusu olduğunu söyleyen Tech.eu kurucusu Robin Wauters, 140 çıkışın 134'ünün satın almalar şeklinde gerçekleştiğini paylaşıyor. Dört girişim birleşme yoluna giderken 2 girişim de halka arz olma başarısını yakalamış.

Avrupa girisim yatirim rapor Teknoloji şirketlerine geniş bir perspektiften bakan Tech.eu, mobil tüketici kredileri sunan Finlandiyalı Ferratum ile İtalyan e-ticaret devi Banzai'nin halka arz olan girişimler olduğunu açıklıyor. Rocket Internet'in Delivery Hero'nun yüzde 30'una ortak olmasına da yer veriyor.

Her 4 anlaşmanın 3'ünün bedeli açıklanmıyor

Tabi tam liste bunlarla sınırlı değil. Tam olarak sonlandırılmayan veya teyit edilmemiş satın alma ve birleşmeler de söz konusu. Bilinmeyen satın alma ver birleşmelerin olma ihtimali bir yana, bilinen her 4 anlaşmadan 3'ünün bedelinin bilinmiyor olması daha büyük bir sorun gibi görünüyor.

Ülkelere göre satın alma ve birleşmeler

Tech.eu'nun raporuna göre Almanya, 1. sırayı alırken, Birleşik Krallık 16 anlaşmayla 2. sırada, İspanya ise 13 anlaşmayla 3. sırada geliyor. Satın alma yapan ülkelere bakıldığındaysa 37 girişimle ABD ilk sırada geliyor. Apple, Microsoft, Paypal ve Dropbox Avrupa'dan satın alma yapan ABD'li popüler girişimlerden sadece bir kaçı.

Listede Türkiye adına kayıtlı tek çıkışın da Zomato'nun Mekanist satın alması olduğunu sanıyorum ki Avrupa'nın küçük ülkelerine göre oldukça gerideyiz. Avrupa girisim yatirim rapor 2

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.