NASA günümüzde birçok mühendisin ve ilgili alanlarda çalışan uzmanın parçası olmak isteyeceği kurumlardan biri. Güçlü bütçelerle desteklenen NASA projelerine katkı sağlamak birçok kişinin hayali. NASA bu hayallerden bir nebze faydalanmak, yaratıcılığı yetenekle birleştiren beyinler bulabilmek için IBM ile birlikte "The Space Apps Challenge" isminde 48 saat sürecek küresel bir hackathon düzenliyor.
162 ülkede 136 şehirde aynı anda düzenlenecek olan The Space App Challenge'a bu yıl 10 bin kişinin katılması bekleniyor. Hackathon'un düzenlendiği şehirler arasında İstanbul ve Ankara da yer alıyor.
Katılımcıların katılacakları kategoriler şöyle belirlenmiş: Robotlar, temiz su kaynaklarının haritalanması, yaşam, gıda gibi alanlar altında web sitesi, mobil uygulama, giyilebilir cihazlar, IoT cihazları. NASA katılımcılara kullanabileceği 200 farklı veri kaynağı veriyor ve katılımcıların bunları kullanarak araç ve uygulamalar geliştirmesi bekleniyor. Bu yapılırken de IBM'in Bluemix adlı bulut servisinin kullanılması öneriliyor. Aslında katılımcıların istedikleri bulut platformunu kullanabiliyorlar ama IBM'in toplam 62 şehri kapsayan ve en iyi uzmanlarının yer aldığı anlık teknik destek ekibini yardım için görevlendirerek katılımcıları Bluemix'i kullanmaları yönünde teşvik ettiği belirtiliyor.
Yazılım geliştirici, öğretmen, girişimci, öğrenci (lise dahil) kısacası herkesin katılabileceği bu etkinliğe geçen yıl İstanbul'da 192 kişinin katıldığını belirtelim. Bu yıl da etkinlik 10-12 Nisan tarihleri arasında İTÜ Arıteknokent 4 ve Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde IEEE'nin desteğiyle gerçekleştirilecek. İstanbul'da düzenlenecek olan etkinlik Türk Telekom ve NASA'nın uluslarası organizasyonunun Türkiye temsilcisi TAG(Tek Araba Gidelim) sponsorluğunda düzenlenecek ve katılımcılara içecek, yiyecek sağlanacağını ekleyelim.
Kazananlar ise ülke bazında ve küresel arenada ödüllendirilecek. 12 Nisan'da jürinin seçeceği 3 finalist Türk Telekom sponsorluğunda Amerika'ya gidecek ve orada diğer projelerle birincilik için yarışacak. Küresel olarak kazanan ekip ise 12 bin dolar değerinde Bluemix kredisi, 60 saat teknik destek ve 6 ay boyunca Bluemix yazılım geliştirme uzmanı tarafından verilecek olan desteği kazanacaklar.
Etkinliğin herkese açık olması büyük bir avantaj. NASA'in sağlayacağı verileri kullanmak ise herzaman imkan dahilinde değil. Bu açıdan etkinliğin oldukça etkili ve güzel olacağını düşünüyorum. Ek bir bilgi olarak, 192 katılımcısıyla İstanbul'un 94 şehir arasında geçen yıl en fazla katılımcıya sahip 4. şehir olduğunu da belirtelim. Etkinliğin İstanbul ayağına buradan, Ankara ayağına ise buradan katılabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap