Stanford University araştırmacıları, günümüzün en yaygın sorunlarından biri olan kısa ömürlü şarjlara yeni buluşla çözüm ürettiklerini duyurdular. Stanford Report ve Nature dergisinde yayınlanan bilgilere göre, araştırmacılar "hızlı şarj olan, uzun ömürlü ve ucuz ilk yüksek performans alüminyum pili" geliştirerek, konvansiyonel pillere güvenli bir alternatif olabilecek bir icada imza attılar.
Alkalin piller ve cep telefonlarıyla laptoplarda kullanılan lityum iyon pillere göre daha çevre dostu, yanmaz olmasıyla güvenli ve hızlı olacağı düşünülen alüminyum iyon piller bugüne kadar aslında çokça denenmiş ancak başarılı bir sonuç elde edilememişti. Bunda önemli bir etken, pilin şarj olma döngüsünde yeterli voltaj üretmesini sağlayacak bir katot materyalinin bulunamamış olmasıydı.
Stanford araştırmacılarıysa bu sorunu "tesadüfen" grafit kullanarak aşabileceklerini keşfetmişler. Aşağıdaki demo videoda görebileceğiniz gibi henüz test aşamasında olan pil alüminyum anot ve grafit katottan oluşuyor.
Geliştirilen alüminyum iyon pil ultra hızlı yani bir dakika kadar kısa sürede telefonunuzu şarj edebiliyor. Dayanıklılık konusunda ise kapasitesini bin şarj döngüsü süresince koruyabilen lityum iyon pillere göre oldukça ileride. Zira alüminyum iyon pillerin kapasitelerini kaybetmeden 7 bin 500 şarj döngüsüne (dolma ve boşalma) dayanabildikleri belirtiliyor. Alüminyum iyon piller bükülebilir oldukları için de daha kullanışlı olacağı düşünülüyor.
Bizi heyecanlandıran birçok yeni pil teknolojisi gibi, yeni nesil alüminyum iyon pillerin de piyasaya sunulması için beklemek gerekiyor. Zira pillerle ilgili önemli bir eksiklik, voltaj. Tipik bir lityum iyon pilin ancak yarısı kadar voltaj üretebilen pillerin, bu özelliğinin geliştirilmesi için grafitin iyileştirilmesi ya da başka bir maddenin denenmesi gerekiyor.