Geçen hafta düzenlediğimiz Dijital15 konferansında dijital bankacılığın geleceğinden de bahsetmiş ve yeni finansal teknoloji (fintech) girişimlerinin ne kadar önemli olduğuna değinmiştik. CB Insights'ın yeni araştırması da bu durumu açıkça ortaya koyuyor.
Dijital15'te yeni Cepteteb'i tanıtan TEB Alternatif Dağıtım Kanalları Yöneticisi Deniz Devrim Cengiz, finans şirketlerinin gelirlerinin 1/3’ünü önümüzdeki dönemde kaybede(bile)ceğini belirtmişti. Bunun nedeninin de yeni finansal teknoloji girişimlerinin bu pastadan pay almasıyla açıklamıştı. CB Insights da bu noktaya parmak basıyor ve geleneksel bankacılığın tehdit altında olduğunu söylüyor.
Her yeni girişim ayrı bir köşeyi kapıyor
Geleneksel bankalar ve finans kuruluşları, dijital bankacılık ile bir dönüşüm başlatırken yeni nesil girişimler direkt olarak işe dijitalden başlıyor. Alexander Pease (Union Square Ventures) bankaların dağılışını özetlediği yazısında bankalardan alınabilecek hizmetleri veren yeni finansal teknoloji girişimlerini listelemişti, Tom Loverro (RRE Ventures) da Pease'yi desteklemişti.
CB Insights'ın bir araya topladığı finansal teknoloji girişimlerinin çeşitliliği gerçekten geleneksel bankacılığın değişmek zorunda olduğunu gösteriyor. Yeni girişimler varlık yönetiminden küçük kredi servislerine, sigortacılıktan emeklilik çözümlerine ve ödeme sistemlerine kadar geniş bir yelpazede hizmet sunuyor.
Benzer bir tehdit de lojistik alanında yaşanıyor
Daha önce FedEx'i tehdit eden girişimleri bir araya getiren CB Insights, bu kez Wells Fargo, Bank of America ve Citi gibi dünyanın en büyük bankalarına kafa tutan girişimleri gözler önüne seriyor. Keza Uber şehir içi taşımacılığını, Airbnb konaklama turizmini yeniden şekillendiriyor.
Türkiye'de finansal alandaki prosedürler bu anlamda daha kısıtlayıcı olsa da geleceğin bizi de aynı noktaya götüreceğini unutmamak gerek. Tablonun tamamını incelediğimizde bunu rahatça görmek mümkün.