Innomaya, 2009 yılında Göztepe Oto Sanayi'de üretim aşkıyla kurulan bir AR-GE şirketi. Mekanik ve şasi tasarımını yaptığı 3 boyutlu yazıcı R23D ile bu alanda bir yerli pazarın gelişmesine ön ayak oluyor.
Selim Öztunç tarafından kurulan ve Savaş Balaban ile güçlenen Innomaya, makine ve yazılım mühendisliklerinin kesişim noktasında duruyor. Makine üretimi, ürün geliştirme ve yazılım konularında hizmet veren girişim, bu anlamda son yıllarda adından sıkça söz etmeye başladığımız 3 boyutlu yazıcı üretimine el atmış.
R23D, Açık Sınıf bünyesindeki bir eğitim projesiyle birlikte 3850 TL'ye satışa sunuluyor. Söz konusu eğitimlerde de ekipmana alışma süresini kısaltmayı, kullanıcı tabanını geliştirmeyi ve bu teknolojiyle neler yapılabileceğini gösteriyor. Kısacası sattığı 3 boyutlu yazıcıların boş durmayıp, üretime katılmasını istiyor.
Türkiye'de 3 boyutlu yazıcı üretiminin gelişmesi gerekiyor
Yaklaşık 5 ay gibi bir sürede R23D isimli 3 boyutlu yazıcının mekanik ve şasi tasarımını gerçekleştirilmiş. Elektronik donanım ve motor aksamı gibi bileşenleri de yurt dışından sağlanmış. Kendi yazılımını geliştirmekle de uğraşan Innomaya, 3 boyutlu yazıcılarda şu anda Türkiye'nin mekanik anlamda yüzde 80, elektronik yazılım anlamda ise yüzde 20 yerli üretim yaptığını ifade ediyor.
Diğer üreticilerin 3 boyutlu yazıcı üretmesiyle bu işin bilinirliğinin artacağına inanan Innomaya, yazılım geliştirmelerini açık kaynaklı olarak kullanıma sunmayı ihmal etmemiş. R23D'nin bir çok parçası da 3 boyutlu yazıcıda üretilmiş. Sürücü sistem bileşenlerine ait DXF ve STL dosyalarına Thingiverse gibi sitelerde erişilebiliyor.
Şubat ayında İstanbul'da düzenlenen 3D Print Expo'da tanıtılan R23D ile ilgili daha fazla bilgiyi aşağıdaki infografikte bulabilir veya r23d.innomaya.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap