"2012 yılında aktif hale getirdiğimiz ustaiste.com sitemizi, yeterli derecede zaman ayıramadığımız için satışa çıkarmış bulunmaktayız. Projeyle daha yakından ilgilenecek yeni sahibinin elinde ustaiste.com projesinin daha iyi yerlere geleceğini düşünmekteyiz."
Bu açıklama, online ilan sitelerinde görmeye aşina olduğumuz bir alan adı satışına ait değil. Yaklaşık üç yıl önce kurulan ve son dönemin gözde alanlarından hizmetler için online bir pazar yeri girişiminin son çıkış denemesi. Web sitesi, açık kaynak kodları, iOS ve Android uygulamaları, 0850 telefon numarası ve binden fazla kayıtlı ustasıyla baştan uca bir girişim.
Ali Alçelik Sakarya Teknokent'ten bir girişimci. 2012 yılında servisler için online pazar yeri girişimleri henüz bugün olduğu kadar yaygınlaşmadan önce kendi geliştirdiği altyapı üzerine kurduğu ustaiste.com ile "bu alanda markalaşmak ve hizmet almak isteyen kişilerin aklına ilk gelen isim olmayı" amaçlıyordu. Geçen üç yılda ustaiste.com, binden fazla ustayla görüşerek kendi veri tabanını oluşturdu ancak site kara geçemedi. Gelirlerini ustalara pro üyelik paketleri satarak sağlayan ustaiste.com, girişimcinin yorumuna göre, "bilmediği bir sektörde proje geliştirmesi ve süreçleri iyi yönetememesi" nedenleriyle başarısız oldu.
Bir süredir yeni sahibini arayan site için son çareyi Gittigidiyor.com üzerinden ilan vermekte bulan Alçelik, girişimini 110 bin lira karşılığında satılığa çıkardı. Girişimci, bunun kar amacı gütmeyen, yazılım ve altyapı maliyetlerini karşılayan bir fiyat olduğunu söylüyor.
Ustaiste.com ile benzer bir kadere sahip olan Telefon Rehberi ise Sahibinden.com üzerinden potansiyel alıcılara ulaşmaya çalışan bir mobil uygulama. Bundan dört yıl önce yazılım geliştirici Yasin Kafadar ve Mehmet Altıparmak tarafından Android için geliştirilen uygulama, geliştiricilerinin vakit yetersizliği nedeniyle iki yıldır Google Play'de atıl bir şekilde bekliyor. Buna karşın uygulamanın hala günlük ortalama 150 kez indirildiğini söyleyen Yasin, Admob üzerinden 120 lira gelir getirdiğini de ekliyor.
Uygulamayı bugün 10 bin liradan satışa çıkaran ikili, uygulamanın Google Play ve Google aramalarında ilk sıralarda yer alıyor olmasının bu değerlemede etkili olduğunu söylüyor. Benzer bir uygulama geliştirmenin yazılım ve pazarlama maliyetleri düşünülünce, belirlenen fiyat makul görünüyor. Bu elbette uygulamayı ne için istediğinize de bağlı; kitle kaynaklı olarak geliştirilebilen rehberi, 118 benzeri bir servise pivot etmeyi planlayarak yola çıktıklarını söylüyor Yasin.
Girişimcilerin denedikleri yöntem, aslında dünya genelinde yaygın olarak kullanılıyor. Hatta uygulama mağazalarında bir türlü görünür hale gelemeyen ve "zombie uygulamalar" olarak anılan mobil uygulamalara özel Apptopia gibi özel pazar yerleri de bulunuyor. İkinci el uygulamalara özel bu pazar yerlerine ayda binlerce uygulama geliyor.
Yakın çevrenizde de muhtemelen karşılaştığınız anahtar teslim, maliyetine satışlar girişimciler ya da geliştiriciler için uçurumdan önceki son çıkışı da işaret edebiliyor. Bir girişimcinin bitirdiği nokta, diğerinin başlangıcı olabiliyor. Mobil uygulama ve girişimlerin sayısı arttıkça benzer ilanlarla daha sık karşılacağız gibi görünüyor.