Dünyanın en büyük SIM kart üreticilerinden Gemalto hack'lenme iddialarına karşı araştırma başlattı

Yılda 2 milyar adet SIM kart üreten dünyanın en büyük SIM kart üreticilerinden Gemalto, hack'lendi, hem de iddiaya göre gizli servisler tarafından!
Dünyanın en büyük SIM kart üreticilerinden Gemalto hack'lenme iddialarına karşı araştırma başlattı

Yılda 2 milyar adet SIM kart üreten dünyanın en büyük SIM kart üreticilerinden Gemalto, hack'lendi, hem de iddiaya göre gizli servisler tarafından! Daha önce NSA skandalıyla ilgili gizli dökümanları sızdıran eski CIA ve NSA çalışanı Edward Snowden'in The Incercept yayınına ilettiği dökümanlara göre, gizli istihbarat büroları The American National Security Agency (NSA) ve onun İngiltere karşılığı British Government Communications Headquarters (GCHQ) Gemalto'nun dahili bilgisayarlarına sızarak, milyonlarca SIM karta ait şifreleme anahtarlarını ele geçirdiler.

2010 yılına ait dökümanlardan sızdırılan bilgiler, büroların dünya çapında cep telefonları üzerinden gerçekleşen ses ve veri dahil olmak üzere iletişimin önemli bir bölümünü gizlice izlediklerini gösteriyor.

slide gemalto intercept

Türkiye'nin üç büyük GSM şirketi Vodafone, Turkcell ve Avea'nın da müşterileri arasında bulunduğu Gemalto, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bugüne kadar böyle bir operasyonun farkında olmadıklarını belirtiyor. Zira, şifreleme anahtarlarını ele geçiren casuslar, bu sayede takip ettikleri bir iletişimin kesildiğine dair bir iz de bırakmıyorlar. Anahtarlar aynı zamanda casusların daha önce dinledikleri ancak şifreli oldukları için erişemedikleri, kayıtları da açmalarını sağlıyor, rapora göre.

slide ghcq

Gemalto tarafından yapılan açıklamada, şirketin bu iddiaları çok ciddiye aldığı ve konuyla ilgili derinlemesine bir araştırma başlatıldığı söyleniyor. Şirket, 2010 ve 2011 yıllarından böyle bir vaka gerçekleşmişse, henüz bunun boyutlarını kestiremiyor. Büroların Gemalto'nun kendisinden ziyade, olabildiğince geniş bir şebekeye sızmak için şirketi hedeflemiş olabileceği de notlar arasında.

Konuyla ilgili henüz Türkiye'den bir açıklama gelmedi, gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Hackleme skandalıyla ilgili oldukça detaylı bir analiz sunan The Intercept haberi için linki takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.