Şubat ayının ilk haftasında App Store'da yayınlanan Scorp, video paylaşıma odaklı yeni bir sözlük denemesi. Gençlerin, çünkü Scorp öncelikle üniversite kampüslerini hedefliyor, paylaşımlarını 15 saniyelik videolarla yaptığı sosyal ağ, geçen dokuz günlük süre içinde 5 bin 600 kez indirilmiş ve bin 400 aktif tekil kullanıcı sayısına ulaşmış.
Kısa videoların paylaşıldığı onlarca sosyal ağ varken Scorp, Urban Dictionary ya da Ekşi Sözlük modelini uyarlayarak farklılaşıyor. Scorp kullanıcıları belirli kategorilerle ilgili yorumlarını hazırladıkları videolarla paylaşıyor ya da yeni bir başlık oluşturarak kategori açabiliyor. Videolar, Scorp haber akışında üzerlerinde başlıklarıyla sıralanıyor, bu sayede kullanıcılar gittikleri kategoriyle bağlantılı diğer videoları da görebiliyor; Aynı konuda onlarca farklı yaklaşım ve yorumla ele alınan bilgilendirici ya da eğlenceli kısa içerikleri izleyebiliyor. Kullanıcılar videoları beğenebiliyor, popüler videolar ayrı bir sekmede görüntülenebiliyor.
Scorp, bugün Koç Üniversitesi'nde eğitimine devam eden İzzet Zakuto ve farklı şirketlerde satış ve organizasyon deneyimi olan Sercan Işık'ın ortak projesi. İkili, ekipleriyle birlikte yaklaşık bir yılda geliştirdikleri uygulamayla Türkiye'de suları deneyip, Scorp'u küresel bir sosyal ağ haline getirmek istiyor. 20 bin liralık girişim sermayesiyle yola çıkan Scorp'u, bugüne kadar Connecte2Me, Mekanist ve İdeosoft gibi girişimlere yatırım yapan Ömer Erkmen destekliyor. Kurucuları Scorp'un beta sürümünü ABD'de üniversite kampüslerine açmak için çalışmalara başladıklarını da söylüyorlar.
Scorp tamamen ücretsiz ve reklamlardan gelir yaratmak istiyor. İlk etapta, markaların Scorp platformu üzerinden, konu başlıklı reklamlar yayınlaması hedefleniyor. Halihazırda kategorilenen içerikler, Scorp üzerinden reklam verenlerin hedefleme yapmasına yardımcı olabilir. Platformunda bugün 10 bin adet video olduğunu söyleyen Scorp'ta video başına geçirilen süre ise yaklaşık 3,5 dakika.
Zakuto ve Işık, Scorp'u, Ekşi Sözlük gibi bir referans kaynağı olarak konumlandırmayı da düşünüyor ancak mobil ve video öncelikli bir platform için bunun ne kadar iyi bir fikir olduğu tartışılabilir. Scorp'un başarısının ilk etapta 15 saniyelik video formatıyla ne kadar yaratıcı ve özgün içerik üretildiğine bağlı olacağını söyleyebiliriz. Scorp'ta bugün yayınlanan içeriklerin büyük çoğunluğu velfie (kendi kendine çekilen videolar) formatında ve bu da uygulama için önemli bir geri bildirim.
İncelemek isterseniz yalnızca iOS için yayınlanan uygulamayı linki takip ederek indirebilirsiniz. Anonim olarak da kullanılabilen uygulamanın kullanıcı yaş sınırı ise 17.