YouTube yıldızlarının desteği sosyal sorumluluk projelerinde ne kadar etkili olabilir?

YouTube yıldızlarının desteği sosyal sorumluluk projelerinde ne kadar etkili olabilir?

Konuk yazarımız Bengü Atamer, bağımsız çevrimiçi video yayıncıları için pazarlama ve reklam faaliyetleri yürüten Londra merkezli BuzzMyVideos YouTube Network'ün kurucu ortağıdır.tyler-oakley-obamaYouTube yıldızlarından Tyler Oakley (kapakta ve solda), 25. doğum günü için Trevor Projesi'ni desteklediğinde, büyük hayran kitlesini de işin içine katabileceğini biliyordu. 6 milyondan fazla abonesi bulunan Oakley, LGBTT çocukların intiharını önleyen ve onlara kriz anında müdahalede bulunan organizasyon için bir şeyler yapabileceğini hissetti. Ve Prizeo'da hayranlarını da dahil edebileceği kalabalık bir yatırım kampanyasını desteklemeye karar verdi. 150.000 dolarlık bir hedef belirledi. Tyler, 2013 yılında yaptığı benzer kampanyada 29.000 dolar toplamıştı, ama bu sefer daha iyisini yapmayı istiyordu. Tyler ve Trevor Project takımının hesaba katmadıkları bir şey vardı, o da sadece 50 günde 525.000 dolardan daha fazla bağış rakamına ulaşma ihtimaliydi!Kampanya sadece topladığı para ile değil, yarattığı etkileşimle de büyük başarı kazandı. Tyler Oakley'in kampanyası YouTube'un, bağış toplamak için bir tanıtım platformu olarak da gücünü gösteren en iyi örneklerden biri.Bu durumda, YouTube'un bir bağış toplama platformu olarak da gücü büyüyor. Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, YouTube ve benzeri sitelerin topluluk, tartışma ve kolayca paylaşılabilir içerik gibi özellikleri sayesinde maksimum faydaya ulaşıyor.Milyonlarca aboneye sahip YouTube starlarının sayısı artıyor ve bu isimler kanallarında yardım projelerini destekliyor, böylece hayran kitlelerini ve itibarlarını artırıyorlar. İşte bazı örnekler:

Tyler Oakley - The Trevor Project

Girişte bahsettiğim Tyler Oakley'in kampanyası, 525,679 dolarlık bağış toplamayı başardı. Bu kampanyada Tyler, hayranlarından projeye bağışta bulunmalarını istemiş ve bunun karşılığında aralarından şanslı bir hayranıyla yemeğe çıkacağını duyurmuştu.

Connor Franta – The Thirst Project

Tıpkı Tyler gibi Connor da doğum günü şerefine bir sosyal sorumluluk projesine imza atmak istedi ve Swaziland’de yaşayanlara temiz su ulaştırmayı amaçlayan The Thirst Project için bağış toplamaya karar verdi. Connor’ın hedefi 120,000 dolar olsa da, bağış toplama platformu Prizeo üzerinden 230,000 dolardan fazlasını toplamayı başardı. Bağış yapan hayranları, kazananın 22 yaşındaki YouTube starıyla Los Angeles’da kahve içme şansına sahip olacağı yarışmaya katılıyordu.

PewDiePie - Charity: Water

Felix Kjellberg ya da daha çok bilinen ismiyle PewDiePie, 33 milyondan fazla abonesi ve 7 milyardan fazla görüntülenmesiyle YouTube’da en fazla abone sayısı olan kanal. PewDiePie kısa bir süre önce 4.1 milyarlık izlenme sayısıyla 2014'te YouTube'un en çok izlenen kanalı olarak da haberlerde sıkça yer almıştı. 2013’te Felix, bilgisayar oyunları oynadığı kanalının 10 milyon aboneye ulaşması şerefine, gelişmekte olan ülkelere temiz su götüren Charity: Water organizasyonunu desteklemek için bir kampanya yaratmıştı. Kampanyanın 450,000 dolardan fazla bağış toplaması ise hiç şaşırtıcı olmadı.

Konuk yazarımız Bengü Atamer
Konuk yazarımız Bengü Atamer

Lilly Singh ALS Ice Bucket Challenge

Kanadalı vlogger Lilly ya da YouTube’daki adıyla IISuperwomanII, ALS hastalığına dikkat çekmek için Ice Bucket Challenge yapmış ve geniş hayran sayısını kullanıp kampanya için bağış toplamıştı. Türkiye’den de ALS hastalığına YouTube kanalı üzerinden dikkat çeken ve ayrıca bağış yapan bir isim olmuştu: Hayrettin. Hayrettin YouTube kanalına yüklediği videoda ALS hastalığına dikkat çekmek için hem başından aşağı bir kova buzlu su dökmüş, hem bağış yapmış hem de Acun Ilıcalı, Cem Yılmaz ve Tarkan’a meydan okumuştu.

Zoella - #DontPanicButton

YouTube starı ve gençlerin yeni idollerinden olan Zoe Sugg ya da daha çok bilinen ismiyle Zoella, akıl hastalıklarıyla mücadele eden İngiliz organizasyon Mind ile işbirliğine gitti. Gençler arasındaki endişe ve panik atağa olan farkındalığı artırmak için #DontPanicButton kampanyasını destekledi.

JacksGap - The Rickshaw Run

JacksGap olarak bilinen Jack ve Finn Harries sık sık hayırseverlik kampanyalarına dahil oluyorlar. 4 milyona yaklaşan abonelerini ebola’dan etkilenmiş bölgelere, HIV’den korunma ve yoksul çocukların eğitimi için bağış yapmaya çağırıyorlar. İkiz kardeşlerin en başarılı kampanyalarından biri "The Rickshaw Run”dı. Hindistan gezilerini kameraya aldıkları, Prizeo’da başlatılan ve kanserli gençlere yardımcı olan bu kampanya için 177,496 dolar topladılar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.