Rus bakandan Android ve iOS'i hedef alan açıklamalar

Rus bakandan Android ve iOS'i hedef alan açıklamalar

tizen mobil isletim sistemi akilli telefonAkıllı mobil işletim sistemi pazarındaki ABD merkezli duopoli, Çin gibi Rusya için de politik bir anlam taşıyor. Rusya Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanı Nikolay Nikiforov'un Twitter'daki son açıklamaları da Android ve iOS karşıtı hissiyatı açıkça ortaya koymuş durumda.

2014'ün 3. çeyreğine göre akıllı mobil işletim sistemi pazarı yüzde 96 oranında Android ve iOS tarafından domine edilmiş durumda. Bu gücü kırmak isteyen Rusya, Tizen ve Sailfish OS gibi yeni nesil açık kaynaklı veya bağımsız mobil işletim sistemlerini desteklemeyi planlıyor. Hem de para vererek!

Nikolay Nikiforov'un açıklamalarına göre Rusya hükümeti, Android ve iOS tabanlı mobil uygulamalarını Tizen ve Sailfish OS tarafına taşıyan Rus uygulama geliştiricilerini maddi olarak destekleyecek. Bu desteğin detayları henüz bilinmese de Nikiforov'un paylaşımları Rusya'nın tutumu hakkında yeterince bilgi veriyor.

Sadece Rus geliştiriciler desteklenecek

Android'i ABD'nin kontrolünde bir mobil işletim sistemi olarak gören Rus Bakan, sadece Rus geliştiricileri destekleyeceklerini açıklıyor. Güney Koreli Samsung'un Tizen'iyle Finlandiyalı Jolla'nın Sailfish OS'unu hatta önümüzdeki günlerde Avrupa'da satışa çıkacak olan Canonical'ın ilk Ubuntulu telefonu takip ettiğini gösteriyor.

Rusya'da geliştirilen Yota 2'yi ve Tizen tabanlı telefonla çekildiği bir fotoğrafı takipçileriyle paylaşıyor.

Mart 2014'te iPad yerine Samsung markalı tabletler kullanacağını açıklayan Nikiforov, küresel bilişim teknolojilerinde tekelleşme karışıtı bir tutum sergilenmesi gerektiğini savunuyor.

Aslında ABD kadar olmasa da Rusya'nın da kendi internet servislerini dünyaya açtığını söyleyebiliriz. Ama şu an Rusya daha çok dengeli bir siyaset izlenimi veriyor.  Her şeye rağmen teknoloji kullanımı konusunda son tercihi her zaman kullanıcıların söylediğini de unutmamak gerekiyor. Taa ki sert yaptırımlar olana kadar...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.