Alibaba, 590 milyon dolarlık yatırımla Çin'in dev akıllı telefon pazarını deneyecek

Alibaba, 590 milyon dolarlık yatırımla Çin'in dev akıllı telefon pazarını deneyecek

Alibaba, Çinli akıllı telefon üreticisi Meizu'nun azınlık hisselerini 590 milyon dolara satın alıyor. Şirketler tarafından yapılan açıklamayla duyurulan gelişme, mobil işletim sistemi güç kaybeden Alibaba ve Çin'in dev akıllı telefon pazarından daha fazla pay almak isteyen Meizu'nun birbirlerini desteklemesini amaçlıyor.

İkilinin yaptığı açıklamaya göre, anlaşma kapsamında Alibaba faaliyet gösterdiği e-ticaret, mobil internet, mobil işletim sistemi ve veri analizi gibi alanlarda Meizu'yu destekleyecek ve akıllı telefon ekosisteminin geliştirilmesine yardımcı olacak. Alibaba'nın pazar payı kaybeden mobil işletim sistemi Yun OS (Aliyun) ile desteklenmesi beklenen Meizu akıllı telefonları aynı zamanda, Alibaba'nın online perakende mağazalarından da satışa sunulacak. Bu Meizu'nun yüz milyonlarca yeni müşteriyle buluşabileceği anlamına geliyor.

meizu

Alibaba'nın Android tabanlı mobil işletim sistemi Yun OS, 2011 yılında piyasaya sunulmuş ancak bugüne kadar hatırı sayılır bir başarı elde edememişti. Çince "bulut" anlamına gelen Yun, bulut tabanlı özellikleriyle öne çıkan bir işletim sistemi ancak 2012 yılında Google ile yollarının ayrılması, işletim sisteminin ana üreticilere ulaşmasını büyük ölçüde engellemişti. Buna karşın Alibaba, Meizu ile geri dönüş denemesini ilk kez 2014 yılında bir işbirliğiyle yapmış ve YunOS ile çalışan Meizu MX4 modelini 295 dolardan piyasaya sunmuştu.

Geçtiğimiz Ocak ayında 1,5 milyon akıllı telefon sattığını duyuran Meizu ise, Xiamoi, Apple ya da Samsung gibi güçlü rakipleri karşısında Çin pazarında ciddi bir varlık gösteremedi şimdiye kadar. Pazar payının yüzde 2'nin altında olduğu tahmin edilen Meizu'ya yapılan 590 milyon dolarlık yatırımının Alibaba açısından son dönemdeki yatırımlarıyla birlikte tamamlayıcı özellikte olduğu söylenebilir. Buna karşın iki kaybedenden bir kazanan çıkar mı? Bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.