Twitter, yatırımcılarla arasındaki buzları eritiyor. Bu hafta reklamlarını Twitter dışında göstermeye başlayacağını açıklamasıyla hisselerinde başlayan yükseliş trendi, şirketin 2014 yılı son mali çeyrek sonuçlarını açıklamasıyla devam ediyor. Açıklama sırasında Google ile yaptığı anlaşmayı da doğrulayan Twitter, kendisiyle aynı büyüklükteki şirketlerle kıyaslandığında uç bir performans gösteriyor.
Twitter'ın 2014 dördüncü mali çeyrek sonuçlarında yatırımcılarını en çok memnun eden veri, gelirlerindeki yüzde 97'lik artış. 2013 son çeyrekteki geliri 243 milyon dolar olan Twitter, geçen bir yılda gelirlerini iki katına çıkardı ve 2014 dördüncü çeyrekte 479 milyon dolar gelir açıkladı.
2014 yılını 1,4 milyar dolar gelirle kapatan Twitter'ın gelirleri yıllık bazda yüzde 111 oranında arttı.
Reklam gelirlerinin yüzde 88'i mobilden geliyor
Şirketin gelirlerindeki artışı etkileyen en önemli faktör, ana gelir kalemi olan reklamlar. 2014 son çeyrekte 432 milyon dolar reklam geliri açıklayan Twitter, reklam gelirlerini yıllık bazda yüzde 97 oranında arttırdı. Şirketin açıklamasına göre Twitter reklam gelirlerinin yüzde 88'i mobilden geliyor.
Twitter'ın kullanıcı tabanından başarılı bir şekilde gelir elde edip edemediğini gösteren en önemli figür, her bin zaman akışı gösterimi başına sağlanan gelir de yüzde 60 artarak 2,37 dolara yükseldi.
iOS 8 güncellemesiyle 4 milyon kullanıcı kaybetti
Twitter'ın beklentileri karşılayamadığı tek konu ise aylık ortalama kullanıcı sayısındaki (MAU) artış. Figür, yıllık bazda yüzde 20 oranında arttı ve Twitter'ın aylık ortalama kullanıcı sayısı 288 milyona çıktı. Çeyrek bazda ise bu oldukça zayıf bir artış zira Twitter'ın geçen sürede yalnızca 4 milyon yeni kullanıcı ekleyebildiğini gösteriyor. Beklentilerse Twitter'ın 292 milyon kullanıcıya ulaşacağı yönündeydi. Twitter, bunu gerçekleştirememesine gerekçe olaraksa iOS 8 güncellemesini gösteriyor. Twitter, bir milyon kullanıcısının iOS 8 entegrasyonundaki bir bug nedeniyle kaybettiğini söylüyor. Safari Reader'ın iOS 8 ile değişen özellikleri de yine Twitter'ın kullanıcı sayımında üç milyonluk bir düşüşe neden oldu, son çeyrekte.
Twitter'ın zayıf kullanıcı sayısı artışı endişe verici olarak görülmüyor zira bu, Twitter tarihinde son çeyrek sonuçları düşünüldüğünde normal bir durum. Hızlı artış için özellikle birinci ve ikinci çeyrek sonuçlarını izlemek gerekiyor.
Twitter'ı benzersiz yapan
Geçtiğimiz günlerde ABD dışındaki ilk Ar-Ge ofisini Hindistan'da açacağını duyuran Twitter, Ar-Ge'ye ciddi yatırım yapıyor. Twitter'ı aynı ölçekteki diğer şirketlerden ayıran özelliği ise sağladığı gelir başına yaptığı Ar-Ge oranının rekor düzeyde olması. MarketWatch'un derlediği aşağıdaki grafik, ABD'deki 20 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip tüm şirketlerin (264 şirket) gelir (y ekseni) ve harcama başına (x ekseni) Ar-Ge yatırımlarını gösteriyor.
Grafiğin sağ üst köşesindeki ayrık yeşil nokta Twitter'ı temsil ediyor ve şirketin her bir dolarlık gelirinin 0,8 dolarını Ar-Ge'ye harcadığını gösteriyor. Bu, rekor bir yatırım zira görüldüğü gibi Tesla, Cisco ya da Alibaba gibi birçok şirket için bu oran 0,2 dolardan daha az.
Buna karşılık Twitter, diğer internet şirketleriyle kıyaslandığında, gelirlerini en hızlı arttıranlardan biri olmasına karşılık, gelir/kazanç marjı aynı kategorideki diğer şirketlere kıyasla en düşük olanı. Aşağıdaki grafik Twitter'ın bu verilerini piyasa değeri 2 milyar doların üzerindeki diğer internet ve yazılım şirketleriyle kıyaslıyor.
Twitter'ın benzersiz durumu, şirketin bugüne kadar sık sık kıyaslandığı Facebook gibi rakipleri kadar karlı hale gelemeyişi açıklıyor. Ancak diğer taraftan tüm kıyaslamaları da anlamsız hale getiriyor. Zira Twitter, kendi başına bir vaka ve yeni başlayan kullanıcılar kadar yatırımcıların da aklını karıştırabiliyor.
Google anlaşması
Geçtiğimiz günlerde Bloomberg'in verdiği Twitter ve Google arasında Google aramalarında tweet'lerin gösterimine dair anlaşma haberi de çeyrek sonuçları anonsunda Twitter CEO'su Dick Costolo tarafından doğrulandı. Twitter açısından, şirketin gelir sağlamayı planladığı kullanıcısı olmayan ziyaretçi sayısını arttırmayı hedefleyen anlaşmanın, finansal karşılığı açıklanmadı. Yani Google'ın Twitter'a ne kadar veri lisansı ücreti ödeyeceği henüz bilinmiyor. Buna karşılık anlaşma Google'ın içeriklerini arama sonuçlarında listelediği pek çok yayıncıyı rahatsız edecek gibi görünüyor. Halihazırda İspanya ve Almanya gibi pazarlarda yayıncılarla anlaşmazlık yaşayan Google'ın Twitter anlaşmasıyla ilgili nasıl bir açıklamayla geleceği merak konusu.