App Store'da uygulamanıza üst sıraları garanti eden 'sıralama çiftlikleri' nasıl çalışıyor?

App Store'da uygulamanıza üst sıraları garanti eden 'sıralama çiftlikleri' nasıl çalışıyor?

Geçen hafta Twitter'da bir fotoğraf internet ve teknoloji sektörüyle ilgili kişiler tarafından binlerce kere retweetlendi. Fotoğrafta bir kadının Apple App Store uygulaması açık onlarca iPhone 5C'nin önüne oturmuş, birtakım işlemler yaptığı görülüyor.

Fotoğrafın, çoğunluğu Çin'de faaliyet gösteren ve ücret karşılığında uygulamanızı üst sıralara çıkartan bir "rankings farm" (Türkçe'ye sıralama çiftliği olarak çevrilebilir) örneğini gösterdiği belirtiliyor.

app store siralama

Böyle bir yapının var olduğu herkesin malumu. Paul Bischoff, fotoğrafın üstüne bir takım araştırmalar yapmış. Yaptığı araştırmayla birlikte Asya'da işeyen sıralama çiftliklerinin işleyişini bizlere gösteriyor.

En iyi ücretsiz 10 uygulama arasına girmek 11 bin dolar!

Çin merkezli bazı yerel siteler aşağıdaki gibi ilanlarla müşteri topluyor. Verilen fiyatlara göre en popüler 10 ücretsiz uygulama listesine girmenin maliyeti yaklaşık 11 bin 200 dolar.

app-store-sıralama

Mobil uygulamalarla ilgilenenlerin ve geliştirenlerin yakından bildiği üzere, asıl mesele aslında bu sıralamaya girmek değil orada kalabilmek. Çünkü App Store algoritmasıyla sıralama saatlere göre değişebiliyor. Dolayısıyla buna da bir fiyat biçilmiş: Bir hafta boyunca en iyi 10 ücretsiz uygulama listesinde kalmanın bedeli tam tamına 65 bin dolar! Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz ve fiyatların yazdığı bölüm ise aylık fiyatlandırmaları içeriyor. Birçok satıcı aylık fiyatlandırma detayları için QQ üzerinden mesajlaşmayı tercih ediyor.

Sıralama çiftliklerinin aktif olduğu bir diğer site ise Çin'in en büyük C2C e-ticaret sitelerinden olan Taobao. Site üzerinde "app store ranking manipulation" (刷榜 app store)başlıklı bir arama yaptığınızda onlarca satıcının ilanıyla karşılaşıyorsunuz. Hepsi fiyatlarını sembolik olarak 1 Yuan olarak vermiş ancak bunların da tercih ettiği yöntem alıcının isteğine göre özel bir fiyat belirlemek.

Apple, normalde bu tarz hilelere karşı geliştirdiği özel çözümlerle bu uygulamaları ve yapan hesapları engellemeye çalışıyor. Ancak bunların tespiti kimi zaman zor oluyor çünkü Asya gibi ülkelerde ucuz iş gücü sayesinde yeni yöntemler bulmak ve denemek oldukça kolay.

Son not olarak, baştaki fotoğrafın ilk olarak Weibo üzerinden gönderildiğini belirtelim. Ancak fotoğrafın nerede, ne zaman, kim tarafından çekildiği bilinmiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.