Rekmob, mobil platformlarda hedeflemeli reklam gösterimi yapan yeni bir girişim ve kendi geliştirdiği teknolojiyi kullanarak yakaladığı hızlı büyümeyle dikkat çekiyor.
Nisan 2013'te, Fatih Işık, Fatih Tuna Çetinhan ve Mehmet Ağırtopçu tarafından kurulan Rekmob, TÜBİTAK ve TEB Girişim Evi'nden aldığı destekle kendi mobil reklam sunucusunu geliştirmeye başlamış. Yaklaşık bir yıl süren çalışmanın sonunda faaliyetlere başlayan Rekmob, sektördeki ilk sekiz ayında, birlikte çalıştığı markaları üç milyon tekil cihazla buluşturmuş. Rekmob'un kendi verilerine göre, şirket bugün aylık ortalama 200 milyon adet reklam gösterimi hacmine sahip. (Daha fazla veriyi yazının sonundaki infografiklerinde görebilirsiniz.)
Rekmob'dan aldığımız bilgilere göre, girişim, reklam veren için standart hedeflemelerin yanında, operatör, bağlantı hızı, cihaz özellikleri, şarj durumu gibi parametreleri kullanarak mobil uygulamaları da hedefleyebiliyor; çapraz kırılımlara inebiliyor. Örneğin, mobil bankacılık kullanan, özel alışveriş sitesi müşterilerine ilgili bir firmanın reklamı gösterilebiliyor; bir oyun firması için belirli bir oyunu oynayan kullanıcılar hedeflenebiliyor. Girişimin mobil reklam hedefleme konusunda bu detaylara inebilmesine her tekil kullanıcıyı profillendirmesi de yardımcı oluyor. Profillemede kullanıcının telefonunda yüklü olan uygulamalar, uygulama içeindeki davranışları ve hangi sayfada ne kadar zaman geçirdiği baz alınıyor.
Farklı hedefleme taleplerine göre esnek bir yapı sunan Rekmob, geliştiricilerin uygulamalarına reklam alabileceği self-servis bir yapı da sunuyor. Reklam veren ve yayıncılar raporlama ekranları, Android, iOS, mobil web SDK’larına erişebiliyor. Admob entegrasyonu bulunan sistem, Rekmob üyesi Admob yayıncılarının Rekmob hedefli reklamları görmeyen kullanıcılara otomatik olarak Admob'dan reklam gösterilmesini sağlıyor.
Sekiz aydır aktif satış yapan Rekmob'un pazarın önemli oyuncuları Mobilike, Move-Z ve MedyaNet gibi rakipleri bulunuyor. Halihazırda Türkiye'de mobil reklam ücretleri, gelişmiş pazarlara göre henüz düşük oranlarda seyretse de girişimin öncelikli hedefi, olması gerektiği gibi, büyümek. 2015 sonuna kadar aylık 1 milyar reklam gösterimine ulaşmayı ve kara geçmeyi hedeflediklerini söyleyen Fatih Tuna Çetinhan, üç yıl içinde pazardan yüzde 25-30 pay almayı ve sonrasında teknolojilerini ihraç etmeyi planladıklarını da belirtiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap