"Bu bir son değil, yeni bir başlangıç"
30 Ocak Cuma günü Turkcell'in Teknoloji ve Merkez ofisindeki yüzlerce çalışanın sekiz yıldır birlikte çalıştığı "takım kaptanı"nın şirketteki son gününde yaptığı samimi veda konuşmanın ana mesajlarından biri buydu. Süreyya Ciliv, ısrarla bunun bir veda olmadığını söylese de Turkcell'de bir dönem artık resmen sona erdi.
9 Ocak 2007'de Genel Müdürü olarak atandığı Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Turkcell'in bir GSM şirketinden teknoloji şirketine dönüşümünü yöneten Ciliv'in döneminde halka açık şirketin piyasa değeri 24 milyar lira arttı. Türkiye'nin vergi rekortmeni şirketlerinden biri haline gelen Turkcell'in CEO'su çalışanları kadar yatırımcının da takdir ettiği bir yöneticiydi. Turkcell tepe yönetiminde bir süre önce başlayan yaprak dökümünün en tepeye ulaşmasının borsa yansıması da, beklendiği gibi, düşüş yönünde oldu.
Ciliv'in istifa kararı 31 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren Turkcell Genel Müdürlük görevine Teknoloji Grubu'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, mevcut görevine ek olarak vekalet edecek.
Kulislerde Konuşulan İki Aday
Ciliv dönemi sona eren Turkcell'e bundan böyle kimin lidelik edeceğine ilişkin kulislerde dedikodulara göre olası isimlerin başında Kaan Terzioğlu geliyor. Sabancı Holding'de Akbank, Teknosa, Aksigorta ve Carrefor'un yönetim kurulu üyeliklerini yürüten Terzioğlu, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük ilaç üreticilerinden Abdi İbrahim'in denetleme kurulu üyeleri arasında yer alıyor.
Terzioğlu'nun Turkcell CEO'luğu için güçlü bir aday olmasına yardım eden bir başka etken ise, 2005 - 2012 yılları arasında Cisco Systems'in Orta ve Doğu Avrupa'dan sorumlu genel müdür yardımcılığı görevini yürütmüş olması. Cisco'daki görevine 1999 yılında yönetici direktör olarak başlayan Terzioğlu, Cisco Systems'in Brüksel ofisinde sırasıyla E-ticaret Strateji Takım Lideri EMEA, İleri Teknoloji Satış Direktörü EMEA, Teknoloji Pazarlama Organizasyonu Yönetici Direktör EMEA ve Orta ve Doğu Avrupa Başkan Yardımcısı görevlerini üstlendi.
1990 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olan Terizoğlu, dönemin gözde şirketlerinden Arthur Andersen and Company'de denetçi ve finansal danışman olarak başladı. 1992 yılında Arthur Andersen ABD’de Bilişim Stratejileri ve Güvenliği Uzmanı, 1994 yılında ise Arthur Andersen Belçika’da Bilgi Yönetimi ve Dijital Strateji Hizmetleri Lideri olarak görevini sürdürdü. AngelList'te de yer alan Kaan Terzioğlu'nun profilinde henüz yatırımlarıyla ilgili bir bilgi görünmüyor.
Kaan Terzioğlu ile birlikte Turkcell CEO'luğu için adı geçen adaylarından bir diğeri de Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Dr. Temel Kotil. 2003 yılında THY’deki kariyerine Teknik Genel Müdür Yardımcısı olarak başlayan Kotil, 2005 yılından bu yana bu görevi yürütüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak Mühendisliği bölümünden 1983 yılında mezun olan Kotil, ilk yüksek lisansını 1986'da Michigan Üniversitesi'nde Uçak Mühendisliği bölümünde tamamladı. Kotil, ikinci yüksek lisans derecesini 1987'de de aynı üniversitede Makine Mühendisliği dalında aldı. 1991’de de yine Michigan Üniversitesinde Makine Mühendisliği bölümünde doktorasını tamamladı.
Turkcell'in üçüncü ve yeni bir isimle gelmesi de elbette olası. Atamanın kısa sürede gerçekleşmesi ve şirketin yeni yönünün açıklanması belirsizlik sürecinden olabildiğince zarar almadan atlatılmasını sağlayabilir. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.