Apple, 2014'ün son çeyreğinde saat başına 8.3 milyon dolar kâr etti

Apple, 2014'ün son çeyreğinde saat başına 8.3 milyon dolar kâr etti

apple iphone satislari finansalApple, 2015 için ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Söz konusu rakamlar Apple'ın tüm eleştirilere rağmen ne kadar kârlı bir operasyon yürüttüğünü bir kez daha gösterdi. Tim Cook, dünya çapında başarılı bir iş yaptıklarının altını çiziyor.

Her saat başında 8.3 milyon dolar kâr

Apple, 27 Aralık 2014'te kapanan ilk çeyrek finansal sonuçlarına göre 74.6 milyar dolarlık rekor gelir elde etmiş. 18 milyar dolarlık rekor kâr açıklayan Apple'ın saat başına 8.3 milyon dolar kâr, yani her 5 günde 1 milyar dolar, kazanmasını ise soluk kesici olarak yorumlayabiliriz.

Geçen yılın aynı çeyreğine bakıldığında 57.6 milyar dolar gelir ve 13.1 milyar dolar kâr elde edildiği görünüyor ki bu da Apple'ın gelirlerinin geçen yıla göre yüzde 30 oranında arttığını, brüt kârının ise yüzde 37.9'dan yüzde 39.9'a çıktığını gösteriyor.apple 2015 1. ceyrek finansal sonuclari

Calirfornia merkezli şirket, çeyrek gelirlerinin yüzde 65'ini uluslararası satışlardan kazanmış ama Çin'de Apple'dan daha fazla iPhone sattığı yönündeki tahminleri haksız çıkarmış.

Çin, iPhone satışlarında ABD'yi geçemedi

Apple CFO'su Luca Maestri'nin verdiği bilgiye göre halen ABD, iPhone satışlarında Çin'in önünde ve açıklanan rakamlara göre Apple'ın ABD'deki gelirleri (30.5 milyar dolar) Çin'deki gelirlerinin (16.1) yaklaşık 2 katı. ABD gelirlerinin yıllık büyüme oranı yüzde 24 ve Çin tarafında aynı oran yüzde 70.

BRIC bloğu ülkelerinde (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ise yıllık bazda yüzde 97 oranında bir artış var. Bu da Apple'ın gelişen pazarlardaki büyümesinin de dikkat çekici olduğunu gösteriyor. Tim Cook özellikle bu rakamlara dayanarak küresel çapta ne kadar başarılı olduklarının altını çiziyor.

Türkiye nüfusuna yetecek kadar iPhone satıldı

Yaklaşık 74.5 milyon adetlik satışla iPhone tarihinde yeni bir rekor kıran Apple, neredeyse tüm Türkiye nüfusuna (77,7 milyon) yetecek kadar iPhone satmış. Bunun yanında 21.4 milyon adet iPad ve 5.5 milyon adet de Mac satmış.apple 2015 1. ceyrek finansal sonuclari 2 Rekorlarına sürekli yenilerini ekleyen Apple'ın 2015'in ikinci çeyrek sonuçlarında 52-55 milyar dolar arasında gelir ve % 38.5-39.5 arasında brüt kâr oranı elde etmeyi hedefliyor. Önümüzdeki dönemde özellikle gelişen pazarlardaki performansın Apple'ın hedeflerine ulaşmasında konusundaki belirleyici unsur olacağını düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.