Atomico'dan milyar dolarlık girişimler üzerine yeni analizler

Atomico'dan milyar dolarlık girişimler üzerine yeni analizler

atomico girisim sermayesi venture capitalSkype'ın kurucularından Niklas Zennström'un yatırım şirketi Atomico bugün milyar dolar değerlemeye ulaşan girişimlerle (unicorn) ilgili yaptığı yeni bir analiz daha yayınladı. Atomico, yeni araştırmasında yine güzel bilgiler veriyor.

Daha önce milyar dolarlık girişimlerin bölgesel dağılımını inceleyen Atomico, sadece ABD'den değil, Asya ve Avrupa'dan da milyar dolarlık girişimlerin çıktığını paylaşmıştı.

Ekim ayındaki araştırmaya göre milyar dolarlık değerlemeye sahip girişimlerin yüzde 61'i Silikon Vadisi dışında kurulmuştu. Son rakamlar ise bu oranın yüzde 63'e çıktığını gösteriyor. (Bkz: Asya'nın milyar dolarlık şirketleri)atomico milyar dolarlık girisim

2010 yılından bu yana kurulan 156 girişimi yeniden masaya yatıran Atomico'nun güncel analizde şu sonuçlara yer veriliyor;

  • 1 milyar değerlemeye çıkan girişimlerin yüzde 85'i girişimin kurucusuyla bu başarıyı yakalamış. Girişimlerden yüzde 15'inde ise milyar dolar değerlemeye ulaştığında kurucusundan farklı bir kişi tarafından yönetiliyormuş.
  • Oyun girişimlerinin yüzde 79'u milyar dolar değerlemeye kurucuları eliyle ulaşmış ki bu kategori bazında en yüksek oran. Kurumsal veri ve altyapı kategorisinde bu oran yüzde 67'ye düşüyor.
  • Girişimlerin yüzde 92'si teknik veya ürün odaklı, mühendislerin yer aldığı bir kurucu ekiple işe başlamış.
  • Ekim 2014'ten bu yana 13 girişim daha miyar dolar barajını aşmış. Lazada, Malezya'nın, Adyen de Hollanda'nın ilk milyar dolarlık girişimleri olmuş. (Bkz: Avrupa'da gerçekleşen 20 büyük yatırım)
  • Yeni araştırmada turizm ve ulaşım kategorisi milyar dolar listesine 3 girişim kazandırdı.
  • 2013'te 46 girişim milyar dolarlık değerlemeye ulaşmayı başarırken, 2014'te bu rakam 63'e çıkmış.

Atomico, Kasım 2013'te Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmak için 476 milyon dolarlık bir fon ayırdığını açıklamıştı ama Atomico henüz Türkiye'de bir yatırım yapmadı. Eğer milyar dolarlık bir girişim çıkarabilirsek muhakkak ki dikkatleri üzerimize çekeceğiz ama umarım bunun için 2016 yılını beklemek zorunda kalmayız...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.