2014'ün en iyi mobil oyunlarından Monument Valley 8 kişilik bir ekip tarafından 1,4 milyon dolara geliştirildi

2014'ün en iyi mobil oyunlarından Monument Valley 8 kişilik bir ekip tarafından 1,4 milyon dolara geliştirildi

2014 yılında Apple'ın favori oyunlarından biri olan Monument Valley bir mobil oyun için sıradışı bir vaka. Freemium gelir modelinin domine ettiği alanda, 4 dolardan sunulan Ustwo imzalı Monument Valley buna karşın yılın hit oyunlarından biri olmayı başaran az sayıdaki uygulamadan biriydi.

Mobil oyunlarda pek de görmeye alışık olmadığımız şekilde bugüne kadarki performansına ilişkin detaylı bir analiz paylaşan Monument Valley, bu başarısının maliyetini de gözler önüne seriyor.

monument valley gelir

Londra'da 8 kişilik ana ekip tarafından geliştirilen Monument Valley'in geliştirilmesi toplam 84 hafta sürmüş. Orijinal hikayeye ek olarak Forgotten Shores bölümünün eklendiği oyunun toplam maliyeti ise 1,4 milyon doları geçmiş. (Ayrı bir not: Geliştiricileri bu sürede 15 bin 800 Street Fighter maçı tamamlamışlar.)

monument valley maliyet

Buna karşılık, bugüne kadar 10 milyondan fazla tekil cihaza yüklenen Monument Valley'in resmi satış sayısı 2 milyon 440 bin 76. Geliştiricilerin daha fazla gelir elde ettiği platformun iOS olduğu gerçeğine paralel olarak, Monument Valley'in adet satışlarının  1,7 milyonu iOS cihazlardan sağlanmış. Android için bu sayı 296 bin.

Ancak bu oyunun Android için tüm indirilme sayısının yalnızca yüzde 5'i. Zira bundan bir süre önce geliştiricileri, korsan indirmelerin yoğun olarak yapıldığı platformda, korsan oranının kendi oyunları yüzde 95 olduğunu açıklamışlardı. Bundan rahatsızlar mıydı? Pek de değil. Re/Code röportajlarında söyledikleri şey, bunun bedava pazarlama olduğuydu.

monument valley revenue over time

Monument Valley istatistiklerine dönersek, dikkat çeken bir diğer nokta, gelirlerinin zamana göre değişimi. Tahmin edeceğiniz gibi popüler oyun en çok geliri, iOS üzerinde ilk piyasaya sürüldüğü gün elde etmiş (145 bin dolar). Kısa süre sonra düşen gelirler, Android lansmanında tekrar yükselişe geçmiş. Yukarıdaki grafik, uygulamanın yıl boyunca belirli bir satış gelirinin üzerinde seyrettiğini ancak gelirlerin, indirim ya da yen bir bölüm yayınlanması sırasında ciddi sıçrayışlar yaptığını gösteriyor.

monument valley istatistik

13 dilde yerelleştirilen uygulamaya en çok para harcayan ülke ABD, onu Çin ve Birleşik Krallık ve Almanya izliyor. Diğer ülkelerin de hatırı sayılır bir payı var: Yüzde 21. Monument Valley oyuncularının yalnızca yüzde 50'si oyunu tamamlamış.

Monument Valley in Numbers paylaşımının tamamı için linki tıklayın. Mobil oyun geliştirme sanatıyla ilgileniyorsanız, Monument Valley'in yapım aşamasını anlatan"kamera arkası" görüntülerini da aşağıda görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.