SanalPazar.com'daki her iki satıcıdan biri İstanbul'dan

SanalPazar.com'daki her iki satıcıdan biri İstanbul'dan

sanalpazar.com eticaret raporu2015'e günler kala e-ticaret şirketleri de yıl sonu analizlerini paylaşmaya devam ediyor. Kliksa'dan sonra Gold Bilgisayar'ın bir iştiraki olan Sanalpazar.com da kendi gözünden Türkiye e-ticaret pazarının fotoğrafını çekti.

Hemen belirtelim, harita üzerinde ayrı ayrı inceleyebileceğiniz istatistikler bir ilde yaşayan Sanalpazar.com üyelerinin yaptığı yıllık satışların ve alımların Sanalpazar.com’un toplam yıllık satış ve alım tutarlarına oranlanmasıyla elde edilmiş. Yani bu istatistikler de kendi içinde özel ve dikkate alınması gereken veriler.

E-ticaret'in 3 yıldızı İstanbul, Ankara, İzmir

Buna göre SanalPazar'da en çok satış yapılan  ilk 3 şehir İstanbul (%50,13), Ankara (%7,48) ve İzmir (%7,26) olurken, en çok alım yapılan ilk 3 şehir de aynı şekilde İstanbul (%33,07), Ankara (%7,58) ve İzmir (%6,53) olarak sıralanıyor.

Sanalpazar'daki satıcıların ikametlerine bakıldığında ise yaklaşık olarak her 2 satıcıdan birinin İstanbul'da olduğunu gözüküyor.

sanal pazar yeri eticaret haritasi

İl il e-ticaret dengesi

Sanal Pazar, 'dış ticaret açığı' kavramından hareketle illerin 'e-ticaret dengesini' de belirlemiş. Yapılan hesaba göre sattığı tutar aldığı tutarı geçen illerin e-ticaret fazlası; aldığı tutar sattığı tutarı geçen illerin de e-ticaret açığı var. Örneğin İstanbul yüzde 262, Ankara ise yüzde 171 e-ticaret fazlası veriyor. Denge sağlanması için bu illerden daha fazla alış yapılması gerekiyor.

E-ticaret dengesi kavramı değerli bir çıkarım. Ama nüfus vb. faktörlere göre her ile ayrı bir yorum yapmak gerektiğini de kabul etmek gerekiyor.

Sanal Pazar'ın pazar yeri olarak hizmet verdiğini hatırlatalım ve bu verileri de bir kenara kaydetmenizi tavsiye edelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.