Her şeyin ölçümlenebilir olduğu bir dünyaya doğru yol alıyoruz ve finansal eylemlerimiz ölçümlenmesi gerekenler arasında bence ilk sırayı hakediyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nde doğup dünyaya açılan kişisel bütçe uygulaması Wally+ de bu sebeple ilgiyi hakediyor.
Toplamda 18 dilde yayın yapan Wallly+, iOS uygulamasındaki TL desteğinin ardından Türkçe ve TL ile yerelleştirdiği yeni Android uygulamasını kısa süre önce Türk kullanıcıların hizmetine sundu. Wally+, harcamalarınıza dair "nasıl, niçin, nerede, ne kadar?" gibi sorulara cevap vermenizi sağlıyor.
Birikimlerinizi takip eden sosyal bir uygulama
Ücretsiz olarak indirebileceğiniz uygulamaya herhangi bir harcama girerken kategori ve açıklama bilgisinin yanında Foursquare destekli şekilde mekan bilgisi de girebiliyor ve arkadaşlarınızı etiketleyebiliyorsunuz. Wally+, kazanç ve harcamalarla ilgili konuları tek noktada topladığı gibi birden fazla hesap oluşturmanıza da izin veriyor.
Gelir ve gider bilgilerinizi girip birikim hedefinizi belirleyebiliyorsunuz. Wally+ ile bütçe hareketlerinizi benzer kişilerle kıyaslayarak akıllı bir kıyaslama yapabiliyor, bu sayede harcamalarınızı dengeleyebiliyorsunuz.
Y kuşağını harcama alışkanlıklarını yönetmeye davet ediyor
Wally Kurucusu ve CEO’su Saeid Hejazi, Türkiye’de nüfusun neredeyse 1/4'ini oluşturan Y kuşağının (15-24 yaş) para ile ilgili alışkanlıklarını değiştirmek istediklerini ve gençlere tasarruf ile harcama arasında bir denge vaadettiklerini söylüyor.
Hejazi'nin paylaştığı verilere göre Türkiye'de Y kuşağı içinde son yıllarda bir finans kurumu aracılığıyla birikim yapanların oranı yüzde 4 ve gençlerin yüzde 44’ü "tasarrufçu" olduğunu düşünüyor.
Hejazi; her birey birden fazla hesabı, farklı ödeme yöntemlerini ve değişik borç araçlarını yönettiği için Y Kuşağının mali durumunun gittikçe daha karmaşık bir hal aldığını düşünüyor ve Wally+'nin derli toplu bir çözüm sunduğunu söylüyor.
Tek yönlü değil, karşılaştırmalı analiz
Yukarıda da bahsettiğim gibi Wally+ karşılaştırmalı bir analiz sunuyor ve Wally'nin Davranışsal Ekonomisti Nicole Abi-Esber bu noktayı öne çıkarıyor;
Finansal konuların şahsi olması ve konuşulmaması, mali durumumuz hakkında daha fazla bilgi almamızı engelleyen bir unsur. Wally+ topluluğun gücünü kullanarak, benzer kullanıcılardan toplanan anonim verileri değerlendiriyor. Herhangi bir finansal araç, size gelirinizin yüzde 15’ini akşam yemeklerine harcadığınızı söyleyebilir, ancak Wally+ benzer kişilerden gelen verileri karşılaştırarak, ‘Harcama şeklim normal mi? Bana benzeyen insanlardan daha çok mu yoksa daha az mı tasarruf yapıyorum?’ gibi sorulara yanıt vermenizi sağlıyor.
Beta'da bazı özellikler eksik
Kişisel bir yorum yapacak olursam, harcamaların sadece 4 kategori altında eklenebilmesi Wally+'yi mevcut finansal uygulamama tercih etmemi engelliyor. Zira şahsen harcamalar konusunda detaylı sınıflandırma yapabilmeyi isteyen biriyim. Diğer yandan bu eksikliğin uygulama henüz test aşamasında olduğu için yer almadığını da eklemeliyim. Gelecek sürümde bu özelliğin de eklenmesi sürpriz olmaz.
Wally+ Android uygulamasını Google Play'den, iOS uygulamasını da App Store'dan indirip kişisel gelir-gider hesabınızı yapmaya başlayabilirsiniz.
İlk olarak 2013’te iPhone için yayınlanan Wally+ uygulaması App Store'da 22 ülkede bir numaralı finansal uygulama olmayı, 52 ülkede ise ilk 10 uygulama arasına girmeyi (Hindistan, Çin ve ABD en büyük 3 pazar dahil) başarmış. Yani finansal bilgilerinizi ıyaslayacak yeterli veriye ve tecrübeye sahip. Daha önce de Budgt diye bir uygulama incelediğimizi de hatırlatalım.