Gerçek zamanlı hava kalitesini ölçen giyilebilir teknoloji: TZOA

Gerçek zamanlı hava kalitesini ölçen giyilebilir teknoloji: TZOA

Giyilebilir teknolojiler alanı aslında sadece akıllı bileklikler, akıllı saatler ya da akıllı gözlüklerden ibaret değil. Bu durum için büyük kanıt niteliği taşıyan girişimlerden bir tanesi de TZOA.

TZOA, akıllı telefonunuzla konuşan, üzerinde hava kalitesini ölçme yeteneğine sahip olan bir teknolojik cihaz. TZOA'yı, cebinizde taşıyarak her an soluduğunuz havanın kalitesi ile ilgili detaylı veri alabiliyorsunuz.

Üzerindeki sensörlerle birlikte, hava kalitesinin yanı sıra UV yani ışık kalitenizi de size rakamsal olarak sunuyor, solduğunuz havanın ve şehrinizdeki hava kalitesini öğrenebilmeniz konusunda size yardımcı oluyor.

tzoa-gorsel

TZOA bir giyilebilir teknoloji olarak akıllı telefonunuz üzerindeki uygulama ile çalışıyor ve TZOA'nın yarattığı topluluk, tüm verileri bir araya getirerek size bulunduğunuz bölgedeki hava kalitesini veriyor. Bu bağlamda kullanıcıların içeriğini de kendi oluşturduğu önemli bir veriyi, tıpkı trafik durumu uygulamalarında olduğu gibi gerçek zamanlı olarak sağlamış oluyor. TZOA ile ilgili bir diğer önemli detay ise bu girişimin bir API'sinin olması ve geliştiricilerin kullanımına açık olması.

2013 yılında Kanada'nın Vancouver şehrinde kurulan TZOA adlı girişim, bir Kickstarter projesi de başlatmış durumda ve şu anda tam 110 bin Kanada Doları, Türk Lirası cinsinden 216 bin TL'lik bir yatırım toplama hedefinde. 2015 yılının Ağustos ayında piyasada olması beklenen ürünün geliştirme faaliyetleri sürmeye devam ettiğini biliniyor.

TZOA, özellikle kişisel kullanıma uygun yapılmış olsa da hava kalitesinin çalışma ortamlarında önemli bir faktör olması ürünün kullanım alanını genişletebilir. Kısacası bazı çalışma alanlarında hava kalitesi ile ilgili verilere ihtiyaç duyulması (ilk aklıma gelen maden işletmeleri oldu) ürünün ticari işletmeler için de bir çözüm haline gelmesi talebini yaratabilir ve sadece son tüketiciye teklif edilen bir ürün olmaktan çıkabilir.

iOS ve Android versiyonları bulunan TZAO, kişiselleştirilebilir olarak tasarlanmış ve tasarım olarak da oldukça şık gözüküyor. Fiyatının erken sipariş verenler için 150 dolar olarak belirlendiği cihaza, Kickstarter üstünden destek verilerek ön sipariş geçilebiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.