Bu seferki girişim yazımız, bir internet ya da e-ticaret girişiminden bir hayli farklı olacak. Bu yazıda size Elektronik Demokrasi Partisi'nden, kısa adı ile e-Parti isimli siyasi girişimden bahsedeceğiz.
e-Parti, amacı tam demokrasiye ulaşmak olan siyasi bir girişim. Bunu yaparken de, tabii ki teknolojik olanakları ve günümüzün imkanlarını sonuna kadar kullanmayı amaçlıyor.
Günümüzde pek çok ülke dijital dünyaya ayak uydurmaya başladı. Çok kısa bir süre önce Estonya'daki dijital değişime de yer vermiştik, seçim süreçlerinin dijital dünyaya taşındığı bir dünya bizi bekliyor. Tam katılımlı demokrasi için teknolojiyi kullanmak, seçimleri, referandumları internet ortamında yapmak, devletler için pek çok avantajı beraberinde getiriyor, devlete hız kazandırıyor ve bürokrasiyi ortadan kadırıyor. Bunun getirdiği şeffaflık, demokratikleştirme gibi artıların yanı sıra maddi anlamda da pek çok olumlu yanı mevcut.
Elektronik Demokrasi Partisi'nin, attığı erken adımlarla ülkemiz geleceğinde de değerli bir rol oynayabileceğini düşünüyorum. Özellikle günümüz teknolojisine inanması, internet ve dijital dünyanın nimetleriyle tam katılımlı demokrasinin o kadar da zor olmadığına inanan seçmen kitlesinin dikkatini çekmeyi mutlaka başaracağı görüşündeyim. Geçtiğimiz gün tüzüğünü yayınlayan e-Parti ile ilgili daha detaylı bilgiyi, e-Parti'inin fikir sahibi ve aynı zamanda kurucusu olan Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı'dan dinledik.
Sami Eyidilli: e-Parti fikri nasıl ortaya çıktı? Emrehan Halıcı: Aktif siyasete girdiğim andan itibaren daha çok bilim, teknoloji ve sanat konularına yoğunlaştım. Bu çalışmalarım bugünlere kadar devam etti. Bilişim teknolojilerinin siyasette kullanılması fikri rahmetli Bülent Ecevit ile birlikte çalıştığımız zamanlarda başlamıştır. Sayın Ecevit’in desteğiyle bu konularda yoğun çalışmalar yaptım. 2002 yılındaki DSP seçim sloganımız “Hedef Bilgi Toplumu”ydu ve Bülent Bey’in kendi el yazısı ile ürettiği “Ey Türkiye, işte e-Türkiye” sloganı kullanılmıştı. İlk parti web sitesini 1999 yılında biz hayata geçirdik. O zamanlardan atılan bu tohumları bugün için göz önünde bulundurabiliriz. Günümüzde hepimiz daha iyi bir şekilde yönetilmek istiyoruz. Daha adil, şeffaf, demokratik yönetimler istiyoruz. Teknoloji bize bu olanakları sunuyor. Yönetimde ve denetimde yurttaşların çok daha fazla söz sahibi olmaları, karar mekanizmalarına katılmalarını sağlamak üzere, kısaca doğrudan demokrasiye ulaşabilmek üzere e-Parti’yi kuruyoruz.
Sami Eyidilli: e-Parti girişiminde sizin rolünüz tam olarak nedir? Emrehan Halıcı: Partinin fikir sahibi ve kurucusu benim. Tabii ki sonrası için her siyasi partide olduğu gibi sorumlulukların dağıtıldığı bir yapılanma olacak. e-Parti’de iki Eş Genel Başkanlı bir yapı olacak. Siyasi Partiler Yasası’nın gerektirdiği klasik yapının sıra e-Meclis ve e-Komisyonlar olacak. Partiyi kurarken hedefim, bir lider partisi değil, ekip partisi oluşturmaktır. Ekibin oluşması da dar bir kadro tarafından değil, tüm üyelerin katıldığı geniş bir katılım ile olacak.
Sami Eyidilli: Partinin adının seçerken neden "Elektronik" kelimesi seçildi? Seçmene ve vatandaşa nasıl katkısı olacak? Emrehan Halıcı: Teknolojinin getirdiği olanaklar, elektronik ortam, internet, mobil uygulamalar hayatımızın bir çok alanında köklü değişiklikler yaratmış durumda. Bankacılıkta, ticarette, eğitimde, eğlencede, sosyal paylaşımlarda dünyayı derinden etkileyen değişimler yaşıyoruz. Siyasette de bu olanaklardan yararlanmak için çok büyük fırsatlar önümüzdeyken, bunların kullanılmıyor olması kabul edilebilir bir durum değil. Biz bir devrim gerçekleştirerek bunları siyasete taşımak istiyoruz. Faaliyetlerin ana zemini elektronik ortam olduğu için Elektronik Demokrasi Partisi demeyi uygun bulduk. Sorduğunuz diğer soruya gelince de vatandaşın kesintisiz olarak yönetim, denetim ve karar alma mekanizmalarında yer alması bu partinin seçmene sağladığı en önemli katkıdır.
Sami Eyidilli: Elektronik Parti'yi ilk hangi seçimlerde oy pusulasında görebileceğiz? Emrehan Halıcı: Seçim takvimi nedeniyle ilk seçimlere katılma olasılığımız hemen hemen yok gibi. Sonraki seçimlerde e-Partiyi oy pusulasında görebileceksiniz.
Sami Eyidilli: Tam demokrasiden kasıt, her bireyin elektronik ortam üstünden her karar ve seçime dahil olması süreci midir? Bunu nasıl yönetmeyi planlıyor Elektronik Parti? Emrehan Halıcı: e-Parti’ye üye olan her yurttaş e-Meclis’in de üyesi oluyor. e-Meclis, il ve ilçe e-Komisyonlarından ve uzmanlık alanlarındaki e-Komisyonlardan oluşuyor. 60’ın üzerinde uzmanlık komisyonlarımız var. Tüm komisyonlar 24 kişilik. Komisyonlara her üye aday olabiliyor, il ve ilçe komisyonları için o bölgede oturan üyeler, uzmanlık komisyonları için tüm üyeler oy kullanabiliyor. Seçimler elektronik olarak ve açık oy biçiminde yapılıyor. Milletvekilliği aday belirlemesi de bu şekilde tüm üyelerin oylarıyla gerçekleşiyor.
Sami Eyidilli: Girişiminize katılmak isteyenler ne yapmalı, nasıl bir profile sahip olmalı? Kimlere kapınız açık? Emrehan Halıcı: 18 yaşını dolduran, medeni ve siyasi hakları kullanma ehliyetine sahip bulunan ve parti tüzüğünü ve programını benimseyen her yurttaş partiye üye olabilir. Kapımız bu yetkinlikleri taşıyan her vatandaşa açık. Bilgi almak isteyen yurttaşlarımız eparti.org adresini ziyaret edebilirler.