Deyim yerindeyse, Google Glass gözden düşüyor

Deyim yerindeyse, Google Glass gözden düşüyor

Google Glass gözden düşüyor gibi. "Nerd çağı"nın belki en havalı modası olan Google Glass'ı giydikleri gerekçesiyle dayak yiyen insanlar çok uzun zamandır ortalarda görünmüyor. Sergey Brin bile kırmızı halıda giydiği Google Glass'ı artık arabasında bırakıyor; plajda da "belki" takıyormuş.

Glass'ın bir görüntüden/modadan ibaret olabileceğine dair riskler gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Önce üst düzey yönetiminden, baş geliştiricisi Babak Parviz, elektik mühendisliği şefi Adrian Wong ve geliştirici ilişkileri direktörü Ossama Alami'nin ayrılmasıyla başlayan sarsıntı, geliştiricilerin de Google Glass'ı bir bir terk etmesiyle devam ediyor. Reuters'ın iletişime geçtiği 16 Glass uygulama geliştiricisinin 9'u Google Glass projelerinden, cihazın sınırlamaları ve son tüketicinin ilgisizliği nedenleriyle ayrıldıklarını söylüyor.

glass collective

Kleiner Perkins, Google Ventures ve Andreessen Horowitz tarafından Google Glass uygulamalarını fonlamak üzere kurulan Glass Collective de en fazla iki ya da üç girişimi destekledikten sonra, websitesini sessiz sedasız kapanıp, ziyaretçilerini Google Glass ana sayfasına yönlendiriyor.

Glass'ın bu yıl için planlanan lansmanının bu gidişle 2015 yılına kalması da büyük olasılık.

Reuters'ın haberinde Google Glass'ın son tüketiciye yönelik uygulamalarını geliştiren yapımcıların birer birer projelerini rafa kaldırdıkları bilgisi yer alıyor. Bunun yerine Glass'ın tek büyüme kanalının kurumsal olduğuna dikkat çekiliyor. Toplu satın almalalar yapan şirketler yarı fiyatına Glass'ı alabiliyor ve test edebiliyor. Bugüne kadar havayollarından sağlığa farklı endüstrilerden Glass'a artan bir ilgi vardı ancak son dönemde bu konuda da ilginin azaldığını söyleyebiliriz.

Google Glass'ın geleceğiyle ilgili ürünün şimdiden öldüğünü söyleyenlerden tutun da, ikinci sınıf bir giyilebilir teknolojiye dönüşeceğini düşününlere kadar farklı karamsar görüşler var. Ancak Google Glass'la ilgili hayal kırıklığının, teknolojisinden çok etrafındaki hype'la ilgili olduğunu da unutmamak gerekiyor. Fırat'ın burada ele aldığı Gartner'ın Hype Cycle 2014 grafiğinde Google Glass'ın başı çektiği giyilebilir kullanıcı arayüzlerinin, bir süre önce hype'ın zirvesinde olduğu ancak düşüşe geçtiği görülebiliyor. Grafikteki yolu takip edersek, Glass'ın yarattığı hype'dan arınıp, potansiyelini gerçekleştirmesi için biraz daha zamana ve düşüşe ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Yani Google Glass ve benzer teknolojilerle ilgili yatırım başta olmak üzere ilgili haberleri almaya bir süre daha devam edeceğiz. Bunların en yakın örneği  14 Kasım'da 1,1 milyon dolar yatırım aldığını duyuran Google Glass rakibi LaForge Optical olmuştu.

gartner hype cycle grafik trend 2014

Bu sürecin ardından geliştirilen ürünün adı belki Google Glass bile olmayacak ancak ayakları daha fazla yere basıyor olacak. Google'ın bu teknolojiyle ilgili nasıl bir yol izleyeceğine dair yakın zamanda bir kararla gelmesi de muhtemel.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.