Carnegie Mellon University'den bir grup araştırmacının, bir milyon Android uygulamasını inceleyip, kişisel gizlilik prensiplerine göre notladığı PrivacyGrade açıldı. Kullanıcının indirdiği bir mobil uygulamadan beklentisi ve uygulamanın gerçek davranışı arasındaki boşluğu değerlendiren PrivacyGrade'de uygulamaların gizlilik konusundaki performansları A'dan (en iyi) D'ye (en kötü) notlarla gösteriliyor.
Araştırmacıların uzun bir çalışma sonucunda geliştirdiği PrivacyGrade'in ortaya koyduğu en ilginç sonuçlardan biri, gizlilik konusunda kullanıcılar açısından en riskli uygulamaların oyunlar olduğu. Birçok kullanıcı için Google Haritalar uygulamasının konum bilgisini topladığı sürpriz olmazken, bir dönemin popüler oyunlarından Fruit Ninja'nın benzer bir çaba içinde olması, uygulamanın D notu almasındaki faktörlerden biri. Bununla birlikte adı NSA dinleme skandalıyla anılan Angry Birds de PrivacyGrade'den C almış.
Endişeli olduğunuz veya merak ettiğiniz bir uygulamayı arayabildiğiniz PrivacyGrade'de, her bir uygulamanın notu, neden bu notu aldığı bilgileri veriliyor. Buna ek olarak, uygulamanın kullanıcının izniyle eriştiği hassas bilgiler, başvurular da yine listeleniyor. Facebook, Twitter, Yahoo, Instagram, Google, Uber, Google + gibi dünya genelinde popüler uygulamalar, A notunu alsa da PrivacyGrade, hassas konularda kullanıcıları uyarıyor. Örneğin birçok A sınıfı uygulamanın telefonunuzun kimliğinden şebeke sağlayıcınıza, anlık konum bilginizden kamera erişimine kadar birçok izne sahip olduğunu açıkça görebiliyorsunuz. Servis, uygulamanın kullandığı üçüncü parti kütüphaneleri de listeliyor.
Türkiye'de geliştirilen uygulamaları da bulabileceğiniz PrivacyGrade'de Turkcell'in Hesabım, Genç Turkcell, Müzik gibi birçok popüler uygulamasının A notunu aldığını görmek mümkün. Yemeksepeti, Hepsiburada, Sahibinden gibi popüler mobil uygulamalar da yine A notuyla değerlendirilmiş.
Web tabanlı olarak çalışan PrivacyGrade'i incelemek isterseniz burada.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap