Online bir muhasebeci gibi çalışan Uzmanvergi.com, kullanıcıların muhasebe ve vergi işlemlerini kendi başına yapmasını sağlayan SaaS tabanlı bir web uygulaması sunuyor. Yurt dışında online muhasebe yazılım ve hizmetlerine adanmış onlarca bilinen örneği olmasına rağmen Türkiye'de az sayıda örneğini gördüğümüz girişimlerden biri olan Uzmanvergi.com, serbest meslek sahipleri (diğer bir deyişle freelancerlar) veya şahıs şirketlerinin profesyonel muhasebe ve vergi hizmeti almasını kolaylaştırırken, giderlerini de yüzde 70 gibi büyük bir oranda düşürmeyi amaçlıyor.
Girişim, uzmanvergi.com adresinden verdiği bulut tabanlı hizmetiyle, vergi mükelleflerinin sadece gelir makbuzları, gider faturaları, demirbaş faturaları, çalışan bilgileri ve bazı kişisel bilgileri girerek tüm muhasebe ve vergi beyanı işlemlerini yapabilmesini sağlıyor. Yani vergi bilgisi olmayan ya da mevzuattan bihaber olan mükellefler de sadece makbuz ve fatura bilgilerini girerek yasal defterleri, çalışan hesap pusulasını (bordro), KDV ve yıllık gelir vergisi gibi çok sayıda hizmetten faydalanabiliyor.
Uzmanvergi.com'un hedeflediği mükellefler arasında esnaflar, kira beyanı verenler ve bireysel beyanname verenler de var. Uygulama algoritmalarını bir derece de olsun kişiselleştirebilmeniz için başlangıçta sizi kısa bir teste tabi tutuyor.
Ekim 2013'te kurulan Uzmanvergi.com'un kurucu ortağı Mehmet Akif Baykal, Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu ve Kansas Üniversitesi İşletme yüksek lisans derecesine sahip. Dört yıllık iş deneyiminin bir yılını Rusya’da ve yaklaşık 2 yılını ABD’de geçiren Baykal, Uzmanvergi.com'u hazır bir altyapı üzerinde, yaklaşık bir yıllık çalışma sonucunda geliştirdiklerini söylüyor. Henüz beta yayınında olan ürünün, planlanan lansman tarihi ise 15 Kasım.
Ortakların kendi sermayeleriyle kurduğu Uzmanvergi.com, bugüne kadar Türk Telekom'dan ve Türk Ekonomi Bankası'ndan (TEB) tohum yatırımı almış; TÜBİTAK'ın 1512 girişimci desteğinden yararlanmış. Buna ek olarak Girişim Fabrikası hızlandırma programına da kabul edilmiş ve Türk Telekom Pilott hızlandırma programının 10 finalistinden biri olmuş. TT Pilott'tan 10 hafta boyunca eğitim ve mentor desteği alan Uzmanvergi.com, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Teknopark kuluçka merkezinde çalışmalarına devam ediyor.
Uzmanvergi.com'dan aldığımız bilgilere göre, girişim farklı kurumsal şirketlerin müşterilerine yönelik çözümler geliştiriyor. Bunların ilerleyen zamanlarda duyurulması planlanıyor. Ancak yazılımın tüm bu gruplar için uyarlanması zaman alacağı için ilk yılında yalnızca serbest meslek çalışanları ve şahıs şirketleri girişimin kapsamında. Ücretli bir hizmet sunan Uzmanvergi.com'un fiyatları ise yine yakın zamanda netleştirilecek.
İyi çalışan algoritmaları sayesinde uzmanvergi.com, bir muhasebe departmanı olan veya bu hizmeti dışardan alan birçok kişi için gerek zaman gerek maliyet kazancı sağlayabilir. Girişimin bir diğer rakibi olarak nitelenebilecek e-beyanname yazılımı karşısındaki avantajlarının ise, kullanıcıların mevzuat takibi ve yılda 21 kez vergi hesabı yapmalarınını gerektirmemesi olduğunu söylüyor Baykal.
Uzmanvergi.com'un temel vergi ve muhasebe hizmetlerinin yanına zaman içinde firmaların nakit akışı, finansal görünümü gibi daha detaylı analizlere erişebileceği hizmetler de eklenerek zenginleştirilebilir. Zira, benzer hizmetleri veren girişimlerin değerlemelerini yüz milyon dolarlara çıkardıklarını daha önce görmüştük.
İncelemek isterseniz Uzmanvergi.com burada.