Facebook 2014 yılının ilk yarısı için şeffaflık raporunu yayınladı

Facebook 2014 yılının ilk yarısı için şeffaflık raporunu yayınladı

Facebook, her 6 aylık periyodu kapsayarak yayınladığı şeffaflık raporlarının üçüncüsünü yayınladı. 2014 yılının Ocak ile Haziran aylarındaki ilk 6 aylık dönemiyle ilgili detayların görüntülenebildiği raporda, hükümetlerin taleplerinin detayları bulunabiliyor.

Facebook'un yayınladığı bu rapora göre, dünya çapındaki hükümetlerden Facebook'a toplamda 34 bin 946 adet istek gönderilmiş. Bu rakam, 2013 yılının son yarısına, yani bir önceki raporlama dönemine göre yüzde 24 oranında artmış. Hükümet taleplerine içerik açısından bakıldığında ise, ülkelerin kendi yerel yasaları doğrultusunda Facebook'a gelen taleplerin yüzde 19 oranında arttığını belirtilmiş.

Türkiye'den Facebook'a 153 istek gitti

Facebook, hükümetlerden gelen talepleri detaylıca incelediğini belirtirken, Türkiye'den toplamda 153 istek alındığını açıkladı. Ayrıca Türkiye, Facebook'tan toplamda 249 Facebook kullanıcısının bilgisini talep etti. BTK ve Türk mahkemeleri tarafından gelen kararlara istinaden toplam 1893 içeriğe erişimi kısıtlayan Facebook, ilk 6 ayda Türkiye'den gelen isteklerin yüzde 60.78'ine yanıt verdi.

Facebook, ülkemizin yerel yasalarında yer alan Atatürk'e hakaret gibi suçlamalarda da hassas davranarak, bu talepleri yerine getirerek içeriklere erişimi engellediğini açıkladı.

En çok istek ABD'den

Facebook'tan en çok istek yapan hükümet, Facebook'un anavatanı Amerika Birleşik Devletleri oldu. Amerikan hükümeti, Facebook'tan toplamda 15 bin 433 adet istekte bulunurken, 23 bin 667 Facebook kullanıcısının bilgisini talep etti. Facebook, bu isteklerin toplamda yüzde 80.15'ine yanıt verirken, Rusya hükümetinin Facebook'tan hiçbir talep yapmamış olması ise dikkat çekti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.