Yapay zeka alanında takip edilmesi gereken 11 girişim

Yapay zeka alanında takip edilmesi gereken 11 girişim

aiiYapay zeka ve onunla yapılabilecekler gelecek 30 yılımızı yakından etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Hatta daha da ileriye gidersek yapay zeka alanındaki çalışmalar ile yeni meslekler, iş alanları açılarak bunun bir diğer sonucu olarak bazı alanlar ve meslekler insan gücü ihtiyacı bakımından hayatımızdan çıkabilir.

Google'ın DeepMind'ı 400 milyon dolara satın alması, IBM'ın Watson'a 100 milyon dolar bütçe ayırması ile birlikte bu alanda faaliyet gösteren şirketler oldukça önem kazandı. Bizde sizlere yapay zeka alanında çalışmalarını sürdüren ve geleceği şekillendirebilecek 11 girişimi tanıtacağız.

Yapay zeka diyince genel olarak aklımıza bilim kurgu ve robotlar gelsede aslında kullanıldığı alanlar ses tanıma teknolojisinden, oyunlara kadar geniş bir yelpazede yer alıyor. Yazımızda sizlere aktaracağımız girişimlerin ortak özellikleri erken aşama girişimi olarak kabul edilmeleri ve 2013 yılı içerisinde yalnızca tohum yatırımı ya da Seri A yatırımı almış olmaları.

witWit.ai: 3 milyon dolar yatırım alan Wit, Apple Siri benzeri bir API geliştirerek ses tanıma üzerine çalışmalarda bulunuyor.

idibonIdibon: Ana dil işlemeden farklı dillere yapısal işlemler üzerine çalışan girişim 6,9 milyon dolar yatırım aldı.

Alchemy APIAlchemy API: "Deep Learning" olarak alanda NLP ve resim tanıma üzerine çalışan Alchemy, Access Venture Partners'dan 2 milyon dolar yatırım aldı.

Expect Expect LabsLabs: Yazılım geliştiriciler için cihazlar ve uygulamalar arasında ses arayüzleri alanında çalışan Expect aralarında Google Ventures'ında olduğu yatırımcılardan 2,4 milyon dolar yatırım aldı.

EnliticEnlitic: Tıbbi görüntüleme üzerine "Deep Learning" alanında çalışmalar yapan şirketin 2 milyon dolar yatırımı var.

Wise.ioWise.io: Servisler için makine öğrenimi üzerine çalışmalar yapan girişimin 2,6 milyon dolar yatırım aldı.

Nervana SystemsNervana Systems: Donanımlar için "Deep Learning" uygulamaları geliştiren şirket 3,9 milyon dolar yatırıma sahip.

PredictionIOPredictionIO: Açık kaynaklı makine öğrenimi üzerine serverlar tasarlayan PredictionIO'ya 3 farklı yatırım şirketinin 2,5 milyon dolar yatırımı var.

Screen Shot 2014-11-03 at 16.20.49Scaled Inference: Yapay zeka alanında bulut tabanlı servisler geliştiren Scaled Inference'in aralarında Felicis Ventures'ın da olduğu üç farklı yatırım fonundan toplam 4 milyon dolar yatırımı var.

kasisto2Kasisto: Kurumsal mobil uygulamalar için etkileşimli yapay zeka platformları tasarlayan Kasisto 2013 yılı içerisinde 2,25 milyon dolar yatırım aldı.

xxxxx.ai: Yapay zeka ile güçlendirilmiş kişisel asistan servisi geliştiren x.ai aralarında Softbank Capital'ın da olduğu üç farklı yatırım fonundan 2,1 milyon dolara yatırıma sahip.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.