Argüman.org, bir argüman analizi platformu olarak tanımlanıyor. Düşüncelerinizi bir mantık eksenine oturtmanız için size belirli bir yordam öneren site, sunduğunuz argümanları öğelerine ayırıp, haritalıyor. Bu şekilde ortak tartışmanın yolunu açan açık kaynaklı platform, yaklaşık bir hafta önce açıldı.
Argüman.org'da "Nutella beyaz peynirle yenebilir", "Kadınlar kod yazabilir", "Argüman tek kişiliktir", "Whatsapp'ın 19 milyar dolarlık değerlemesi yüksektir" ve çok farklı konularda daha onlarca argümanı görmek mümkün. Bunları deyip geçmek yerine, düşüncelerinizi temellendirmenizi sağlayan site, bu şekilde kendi tezinizi de değerlendirmenize yardımcı oluyor. Yapımcısı Fatih Erikli bir argümanın, "önermeleri, destekleyicileri, itirazları ve çürütmeleri" üzerinden değerlendirildiğini söylüyor ve Argüman.org da bu öğelerin görselleştirilmiş halini sunuyor.
Argüman.org'da gönderilen argümanları haber akışı gibi okumak yerine, dilerseniz kendi görüşlerinizi (300 karaktere kadar) ekleyebiliyorsunuz. Var olan fikri destekliyorsanız "çünkü"; itiraz ve çürütme için "ama"; ek bilgi ya da özel bir durum belirtmek için "ancak" ekleyerek önerme tipini belirterek yorumlarınızı aktarabiliyorsunuz. Sunduğunuz her önermeyi varsa kanun maddesi, alıntı ya da URL linki gibi kaynağını da ekleyerek, destekleyebiliyorsunuz. Argüman.org'a e-posta adresinizle kayıt oluyorsunuz, siteyi anonim olarak kullanıyorsunuz.
Geçen bir haftalık kısa süreye rağmen 600 üyeye ulaşan Argüman.org'un kendi verilerine göre, sitedeki üyelerin geri dönüş oranı yüzde 60. Sitenin günlük ziyaretçilerinin ortalama yüzde 40'ını ise yeni ziyaretçiler oluşturuyor.
Argüman.org, gönderilen bütün argümanları, haliyle yayınlamıyor ancak sansür mantığıyla çalışmıyor. Yani yer yer hassas içerikler görmeniz mümkün. Bununla birlikte Argüman.org ana sayfasında, argümanları seçilenler, güncellenenler, tartışılanlar gibi ayrı kategorilerde görüntülemek mümkün.
Proje Hipo'dan Fatih Erikli'nin bir haftada açık kaynaklı olarak geliştirdiği Argüman.org, Hipo ve Python Istanbul'dan programcılar tarafından geliştirilmeye devam ediliyor. Projenin kodlarına GitHub üzerinden erişmek mümkün. Projede kullanıcıların belirli argümanları/kişileri takip etme ya da oylayabilme özellikleri etkileşimi arttırabilir.
Argüman.org, Türkçe'de "Felsefe yapma!" diye bir deyimin neden var olduğunu anlamayanların kesinlikle ilgisini çekecek bir platform. Katılmasanız bile, farklı düşüncelerin birlikte tartışıldığında nasıl dallanıp budaklandığını görmek için bile bir bakmaya değer. İncelemek isterseniz Argüman.org burada.