Twitter, bu yıl ilk kez düzenlediği geliştirici konferansı Flight'ın 22 Ekim'deki açılışında yeni mobil uygulama geliştirme suiti Fabric'i tanıttı. Twitter platformunda mobil uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştıran Fabric, modüler, platformlar arası çalışan bir mobil geliştirme suiti şeklinde tanımlanıyor.
Etkinlik açılışında Twitter CEO'su Dick Costolo'nun tanıttığı Fabric ile Twitter geliştiricileri yeniden kazanmak istiyor. Bundan daha da önemlisi Fabric açılımı Twitter'ı, tüm mobil uygulama ekosistemiyle birleştirme potansiyeline sahip ve bu nedenle şirket için oldukça önemli bir adım.
Twitter'ın yedi farklı SDK'sını tek çatı altından birleştiren Fabric, bunları Crashlytics Kit, Twitter Kit ve MoPub Kit olmak üzere üç yeni SDK'ya ayırıyor. Geliştiricilerin iş akışını bozmayacak şekilde tasarlanan SDK'ları kullanmak için entegre geliştirme ortamınızdan (IDE) ayrılmanız gerekmiyor. Yani SDK'ların istediğiniz bölümünü, örneğin Twitter'la giriş, IDE'nize sürükleyip bırakıyor, birkaç satır kod yazıp çalışmaya hazır hale getiriyorsunuz. Fabric, iOS için XCode ve Android'in ana IDE'lerini destekliyor.
MoPub Kit
MoPub Kit adından anlaşıldığı gibi geliştiricileri doğrudan Twitter'ın reklam ağı MoPub'la çalışmalarını sağlarken, geliştiricilere uygulamalarından para kazanmaları için yeni bir kanal olarak sunuluyor. Geliştiricilerin mobil uygulamalarına reklam almalarını sağlayan MoPub Kit ile Twitter, Facebook'un domine ettiği bu alanda, pazar payını arttırmak istiyor.
Crashlytics Kit
Twitter'ın geçtiğimiz yılın başında Crashlytics girişimini neden satın aldığının cevabını veren Kit, mobil uygulama geliştiricilerin uygulamalarının çökme analizlerini, kullanıcı alışkanlıklarını izlemelerini ve yayınlamadan önce iOS ve Android beta tester'lardan geri dönüş almalarını (Beta by Crashlytics ve Answer by Crashlytics) sağlıyor.
Twitter Kit
Geliştiricilerin Twitter'ın ana ürünü yani tweet'leri uygulamalarına doğrudan gömmelerini (Native Tweet), uygulama içinde tweet yazma özelliğini (Tweet Composer) ve Twitter sign in seçeneğini eklemelerini sağlıyor. Twitter Kit'le birlikte gelen Digits ile Twitter, şifrelere yeni bir alternatif sunma iddiasında.
Yesterday at #TwitterFlight we announced @Digits. Phone number sign in done right. Watch this to see how it works: http://t.co/ADoagIBRgH
— Twitter Flight (@Flight) October 23, 2014
Digits
Twitter'ın en az Fabrics kadar ilgi gören aracı Digits, geliştiricilerin, kullanıcılara yeni hesap oluştururken e-posta ya da sosyal medya login seçenekleri yerine doğrudan GSM numarası seçeneğini sunmasını sağlıyor. Halihazırda başta WhatsApp olmak üzere farklı mobil uygulamalarda kullanılan bir yöntem bu. Benzer şekilde Digits ile geliştirilen uygulamalarda girişler üç aşamada yapılıyor: Kullanıcılar öncelikle mobil cihazıyla giriş yapma seçeneğini görüyor, numaralarını giriyor ve ardından gelen SMS'teki doğrulama kodunu ileterek hesap oluşturuyor. Digits'in uygulama geliştirme aşamasında da kullanımı oldukça kolay.
Geliştiricilerin Twitter Kit'te hangi login seçeneğini eklemek istediklerini belirtip, birkaç tıklamayla sonuç alması mümkün, teoride. Digits'in geliştiriciler açısından en önemli avantajı, böyle bir uygulamayı kendi başlarına yapmak istemeleri durumunda karşılaşacakları, para, iş gücü ve güvenilirlik gibi yükleri azaltması. Bu maliyetleri üstlenen Twitter, sistemin e-posta'ya alternatif olmasının yanında e-posta hesabı olmayan milyonlarca kişiyi de düşünmüş ve hesaba katmak istemiş olabilir.
Digits'i ayrı olarak konumlandıran Twitter, Digits.com adresinden kullanıcıların farklı uygulamalar için şifrelerini yönetmelerini sağlıyor. Digits kullanıldığı uygulamalarda bir tür arkadaşlarımı bul seçeneği de sunuyor. Yani özellik, izin verirseniz kontaklarınıza erişip, uygulamayı kullanan arkadaşlarınızı bulmanızı ve bağlantı kurmanıza da izin veriyor.
Twitter'ın bu yeniliği her ne kadar alternatif bir çözüm olarak sunulsa da kullanıcıların Digits ile girişi adapte edip etmeyeceği soru işareti, bununla birlikte uygulama SMS ile daha güvenli hale getirilmeye çalışılsa da, şüpheyle karşılanması da olası. Digits'le ilerleyen zamanlarda iki aşamalı güvenlik iznini de mümkün hale gelecek.
Doğrudan mobil uygulama ekosistemini hedefleyen Fabric, Twitter'ın son dönemde attığı en agresif stratejik adım olarak görülebilir. Zira, Twitter başta Facebook olmak üzere rakiplerine kıyasla, mobil uygulama ekosisteminde yeterince varlık gösteremeyen bir şirket. (Venture Beat'in burada derlediği 5 farklı grafik, Twitter'ın bu kaybını neden kazanca çevirmek istediğinin iyi bir özetini sunuyor.)
Fabric diğer taraftan Twitter'ın tweet'ler dışında gelir yaratmaya yönelik en önemli girişimlerinden biri. Şirketin son birkaç yıldır yaptığı satın almalarla birlikte (Crashlytics ve MoPub) düşünüldüğünde uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan Fabric, Twitter'ı bir mobil uygulama şirketi haline getirme potansiyeline sahip. En azından Twitter'ın planı bu.
Fabric'i incelemek için buraya gitmeniz gerekiyor.