Kuzey Kore kendi yerli akıllı telefonu Pyongyang Touch'ı geliştiriyor

Kuzey Kore kendi yerli akıllı telefonu Pyongyang Touch'ı geliştiriyor

Pyongyang-TouchKuzey Kore ismi günümüzde sertlik ve diktatörlük ile eşdeğer olarak kullanılsa da ülkenin kendi iç teknolojisi üzerine çok fazla yoğunlaşmış olduğu bir gerçek. Bunda tabi ki Çin dışındaki ülkelerin birçoğunu düşman olarak görmesi ve ambargo ile sorunu yaşaması mevcut. Ancak ülkenin özellikle nükleer çalışmalar dolayısıyla pekte bilinmeyen gelişmiş yerli yapım teknoloji ürünlerine sahip olduğu düşünülüyor.

İlk olarak Ağustos ayında Kuzey Kore resmi haber kanalında duyurulan ve geçtiğimiz hafta içerisinde basına sızan bilgilere göre Kuzey Kore geçen yıl ürettiği Arirang'tan sonra bu yıl da iPhone'a rakip olarak konumlandırdığı Pyongyang Touch'ı üretiyor.

Geçen yıl üretilen ve kullanıma sunulan Arirang, Android'in modifiye edilmiş bir versiyonunu kullanıyordu. Çünkü ülkede şu anda kullanıcılar uluslarası telefon görüşmeleri yapamıyorlar aynı şekilde internet bağlantısı da yalnızca belirlenen internet siteleriyle sınırlı. Üretim aşamasında olduğu düşünülen ve bu yıl içerisinde kullanıma sunulması planlanan Pyongyang Touch'ın ise iPhone 3G'yi andırdığı yayınlanan bir resimden anlaşılıyor. Akıllı telefonun birden fazla renk seçeneğiyle kullanıcılara sunulacağı açıklanmış.

Pyongyang Touch

Ülkenin mevcut lideri Kim Jong Un'un fabrikaya yaptığı ziyarette, ülkesinin tamamen hünerleriyle, yerli ve vatansever duygularla bir akıllı telefon ürettiğini açıklamış. Aynı zamanda fabrikada çalışanlara bir takım tavsiyelerde bulunmuş, kullanıcıların seveceği şekilde oval kenarlara ve birden fazla renk seçeneğine sahip olması gerektiğiyle birlikte ekranın dokunmatik olması sebebiyle kullanımının buna göre ayarlanması ve kameranın yüksek çözünürlüğüne sahip olması gerektiği bunlardan bazıları. Telefonda tüm bunların yanında yüklü olarak gelen çok dilli bir sözlük olduğunu da belirtelim.

Pyongyang Touch tabi ki ülkedeki tüm vatandaşların kullanımına sunulmayacak çünkü ülkenin mevcut ekonomik ve politik yapısı buna elverişli değil. Telefonun üniversite öğrencileri ve Pyongyang'da yaşayan asker ve bürokratik görevdeki kişilerce kullanılması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.