Türkiye’de 2. defa düzenlenen Euro Cloud Awards (Avrupa Bulut Ödülleri) ödüllerinin Türkiye ayağında ülkemizi Avrupa'da temsil edecek 6 şirket belli oldu.
30 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında Lüksemburg’da düzenlenecek olan EuroCloud Awards’da Türkiye’yi temsil edecek girişimler dün düzenlenen törenle açıklandı. Vodafone Türkiye ve Microsoft’un ana sponsor olduğuAvrupa Bulut Ödülleri’ne bu yıl 60 firma başvuru yapmış ve sektörün önde gelen CEO ve yöneticileri tarafından jüri değerlendirmesi yapılmış.
- En İyi Kamu Yönetimi Örnek Vakası: Sii Litera Bilişim Teknolojileri
- Bulut Hizmeti Sağlayıcıları: Solvoyo
- Bulut Hizmeti Sağlayıcıları: DorukCloud
- Start-Up CSP: HotelRunner ürünüyle Cloudarena (Geçen yıl da 1. olmuştu)
- Start-Up CSP: Sentio Bilişim
- Yılın Bulut Hizmet Müşterisi: Migros
Avrupa finaline katılacak tüm bulut girişimlerini şu adreste görebilirsiniz.
Ödül kazananlar arasında otelleri internete açan rezervasyon ürünü HotelRunner ve gelişmiş tedarik zinciri optimizasyonu servisi sunan Solvoyo gibi tanıdık girişimleri de görmek sevindirici.
Bulut bilişime dair önemli rakamlar
Toplantıda BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer'in verdiği rakamlara göre küresel olarak ICT harcamaları yüzde 7 civarında büyürken, dijital içerik yüzde 50 artıyor. 2015’te dijital içeriğin büyüklüğünün 8 milyar terabayta ulaşması öngörülüyor. Bulut hizmetlerin dünyada ulaştığı ciro 68 milyar dolar, Türkiye’de sadece bu rakam 80 milyon dolarda kalıyor.
Deutsche Bank, dünyada 2011 yılında 21 milyar Euro büyüklüğe sahip olan bulut bilişimin 2016 yılında 71 milyar Euro'luk hacme ulaşacağını öngörüyor.
Törende bir konuşma yapan EuroCloud Başkanı Bernd Becker, 2012’de 1.8 zetabayt olan veri miktarının 2020 yılında 320 zetabayta ulaşacağını, veri transferi miktarının da 2016 yılına kadar yılda yüzde 30 büyüyeceğini söyledi.
TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız'ın verdiği rakamlar ise Türkiye’de BT sektörünün 2013’de 62 miyar TL’ye yaklaştığını gösteriyor. Bilişimde 1 birimlik artışın 1,6 çarpan etkisi olduğunun da altı çiziliyor.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ise '2020 yılında dünya çapında 24 milyar cihazın birbirine bağlanması sonucunda küresel ekonominin 4,5 trilyon dolarlık bir değer yaratılması öngörülüyor' dedi ve 'IDC verilerine göre bulut teknolojileri pazarı 2013 yılında 131 milyar dolara ulaştı. 2015 yılında dünya genelinde bulut ve bulut ekseninde oluşan yeni iş kolları 14 milyon yeni iş fırsatı yaratacak. Bu yeni iş potansiyeli, 1,1 trilyon dolara yakın bir gelir sağlayacak.' şeklinde önemli rakamlar paylaştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap