Tim Cook'un Apple'ı yeni gizlilik politikalarını "kişisel bilgilerinizi satmıyoruz" mesajıyla duyurdu

Tim Cook'un Apple'ı yeni gizlilik politikalarını

Tim Cook, Apple kullanıcılarına hitaben yazdığı uzunca bir notla, Apple'ın yeni bir gizlilik (privacy) sayfasını yayına aldı. Kullanıcıları Apple'ın gizlilik konusundaki tutumu hakkında bilgilendirmek istediklerini söyleyen Cook'un notunda öncelikle Google'a yönelik ciddi göndermeler dikkat çekiyor.

Bundan birkaç yıl önce, internet hizmetleri kullanıcıları, bedava bir online hizmeti kullandıklarından müşteri değil ürün olduklarını anladılar. Ancak biz Apple'da, harika bir müşteri deneyiminin gizliliğinize mal olmaması gerektiğine inanıyoruz.

İş modelimiz oldukça açık: Harika ürünler satıyoruz. E-posta içeriğinizin üzerine bir profil oluşturmuyoruz veya reklam verenlere web arama alışkanlıklarınızı satmıyoruz. iPhone veya iCloud'unuzda depoladığınız bilgiden para kazanmıyoruz. E-posta veya mesajlarınızın içeriğini sizi pazarlamak için okumuyoruz. Bizim yazılım ve hizmetlerimiz, cihazlarımızı daha iyi hale getirmek için tasarlanmıştır. Düz ve basit.

Göndermeler, her ne kadar bütün internet devlerini adresliyor gibi görünse de, Cook'un kısa bir süre önce ünlü gazeteci Charlie Rose'a verdiği TV röportajında Apple'ın rakiplerinin kim olduğu sorusuna "Google" cevabını verdiğini belirtelim.

cook rose

Geçtiğimiz haftalarda iCloud hack'lenmesi skandalıyla gündeme gelen Apple'ın 9 Eylül'deki lansman etkinliğinden sonra bu konuyu gündeme getirmesi aslında beklenen bir gelişmeydi. Zira Apple'ın en çok eleştirilen taraflarından biri de güvenlik ve gizlilik konusunda yeterince şeffaf olmamasıydı. Apple'ın yeni sayfası, bu sorunu adresliyor. Kullanıcılar apple.com/privacy adresine giderek, Apple tarafından yayınlanan güncellemeleri görebiliyor ve bilgi edinebiliyor.

apple hükümet

iOS 8 ile birlikte gizlilik zirvede

Tim Cook notunda, "Başka şirketler gibi kişisel bilgilerinizi satmıyoruz" diyor ve gizlilik sayfasında Apple'ın hükümetlerden gelen bilgi taleplerine bile yanıt vermediği verisi göze çarpıyor. Halihazırda bugüne kadar kullanıcı verisinin yalnızca yüzde 0,003'ünü hükümetlerle paylaştığını söyleyen Apple, iOS 8 ile  bunun da imkansız hale geldiğini söylüyor. Zira kullanıcıların fotoğraf, e-posta, mesajlar, arama geçmişi, iTunes içeriği, notlar vs bilgileri yalnızca cihaz kodu (passcode) ile açılabiliyor ve Apple, cihazlarıyla ilgili bu kodları saklamıyor.

Bunlara ek olarak, sayfa kullanıcıların şifre oluşturması, Touch ID, iki aşamalı kimlik doğrulanması ve  hacker saldırılarında korunması için ilgili bilgiler de veriyor. Gizlilik Sözleşmesi'ni iOS 8'in gelişiyle birlikte 17 Eylül'de güncelleyen Apple, kullanıcıların hangi bilgilerinin takip edildiği ve bu bilgilerin kimlerle paylaşıldığını da açıklıyor.

cook bw
Tim Cook, Bloomberg Businessweek

Tim Cook ve Steve Jobs farklı kişiler 

Son günlerde bize hatırlatılan bir başka şey de Tim Cook ve Steve Jobs'ın farklı kişiler olduğu. En azından Apple'ın son birkaç gündeki halka ilişkiler kampanyalarının en önemli mesajlarından biri bu. Son olarak Bloomberg Businessweek dergisinin "Tim Cook'un Apple'ı" başlıklı kapak profilinde yer alan Cook, yönetim yaklaşımınına dair bilgileri paylaşıyor ve aradaki farkı görmemize yardımcı oluyor.

Profilde, Cook'un Jobs'ın aksine farklı birimler arasındaki duvarları kaldırması ilk göze çarpan fark. "Donanım, yazılım ve hizmetler arasındaki sınırın gittikçe flulaştığını ve ortadan kaltığını" söylüyor Cook. Bununla birlikte, takım çalışmasını öncelikli hale getimesi ve Jobs'a göre daha az kontrol takıntılı olması gibi ciddi farklar da yine röportajda öne çıkıyor.  Jobs Apple'ın bütün vizyonuyla -hatta bugün bile- özdeşleşirken, Cook, bu vizyonda başkalarının da söz sahibi olmasına izin veriyor.

Apple'ın bundan 30 yıl önce, Jobs'ın ilk Macintosh'u tanıttığı yerde düzenlediği lansman etkinliğiyle şirketin inovasyon tarihine geçeceğini umduğu ürünler tanıtması, Cook'un son kamuoyu profilleri ve şirketin kullanıcılarına karşı açık olma çabaları, Apple'da birşeylerin gerçekten değiştiğini gösteriyor. Bundan daha önemlisi,Apple, bugüne kadar zorunlu olarak yaşandığını bildiği bu bu değişimle ilgili artık daha kendinden emin görünüyor.

İncelemek isterseniz röportajın tamamını burada bulabilirsiniz. Tim Cook'un Charlie Rose röportajı da burada.

Apple'ın ilgili Privacy sayfası için de buraya gitmeniz gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.