NASA, Amerika'nın ilk yerli uzay taksilerini geliştirme görevini Boeing ve SpaceX'e verdi

NASA, Amerika'nın ilk yerli uzay taksilerini geliştirme görevini Boeing ve SpaceX'e verdi

NASA, kamuoyunda Uzay Taksisi adıyla anılan Commercial Crew Development(CCDev) ihalesinin sonuçlarını 16 Eylül tarihinde açıkladı. Dün burada, detaylarıyla incelediğimiz ihalenin kazananları beklendiği gibi havacılık devi Boeing ve Elon Musk'ın yenilikçi girişimi SpaceX oldu.

Amerikalı astronotların Dünya ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) arasındaki ulaşımını sağlayacak, özel şirketler tarafından işletilen ilk taksiler olma niteliğindeki uzay taksileri için NASA, iki şirketle toplam 6,8 milyar dolarlık anlaşma yaptı.

Boeing ile CST-100 isimli aracı için 4,2 milyar dolarlık anlaşma yapan NASA, SpaceX'in Crew Dragon isimli uzay takisisi için 2,6 milyar dolarlık kontrat imzaladı.

Bugün, bu görev için Rus roketlerine bağımlı olan NASA, Rus teknolojisini yerel bir çözümle ikame etmek istiyor. Sonuçların açıklandığı etkinlikte söz alan NASA Yöneticisi Charles Bolden, gelişmeyi, "NASA ve uzay seyahati tarihindeki en iddialı ve heyecan verici sayfa" olarak niteliyordu.

Boeing ve SpaceX'in uzay taksilerinin 2017 yılında faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Bu tarihe kadar şirketlerden teknolojilerini geliştirmeleri ve güvenlik, teknik vs yeterliliklerini yerine getirmeleri bekleniyor. Şirketlerin NASA tarafından gerekli onayları alması durumunda, anlaşma uzay taksilerinin onlarca görev için kullanılmasını öngörüyor.

Uzay taksilerinin, planlanıldığı gibi kullanılmaya başlanması, uzay turizmi açısından da önemli bir gelişme olacak gibi görünüyor. 2017'yi bekliyoruz :)

space taxi

Uzay Taksi Çizimi: Robert Ariail

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.