Bayquş: Azeri mühendislerin 80 dakika havada kalan insansız hava aracı

Bayquş: Azeri mühendislerin 80 dakika havada kalan insansız hava aracı

İnsansız hava araçları (İHA'lar veya drone'lar) gün geçtikçe hayatımıza biraz daha fazla giriyor ve sıradışı bir İHA geliştirmeye çalışan Azeri mühendisler de bu alanda Bayquş ile kendilerine bir yer edinmek istiyor.

Bayquş, uygulama destekli bir İHA ortaya çıkarmak için harekete geçen biri bilgisayar mühendisi, diğeri uçak mühendisi 2 kardeşin geliştirmeye başladığı bir araç. 1 yıl kadar önce farklı alanlarda (arama kurtarma kurulumları, yol ve inşaat şirketleri, ekim ve tarım alanı, haber, röportaj, sinemacılık vs.) kullanılabilecek bir İHA geliştirmek için kolları sıvayan kardeşler ilk prototipin ardından ekibi genişletmişler.

Uzun uçuş süresiyle öne çıkıyor

Pazardaki uçakların uçuş sürelerinin çok düşük olduğunu söyleyen Nicat Manafov, kendilerinin geliştirdiği gömülü yazılımla Bayquş'un 80 dakika havada kalabilen prototip olduğunu ifade ediyor. Manafov, artık milyar dolarla ifade edilen sivil amaçlı insansız hava aracı pazarının da Bayquş'tan etkileneceğini düşünüyor ve seri üretim için bir Kickstarter kampanyası başlatmayı düşünüyor.

2013 yılında 1.5 milyar dolar olarak ölçülen ve gelecek 10 yıl içerisinde 94 milyar dolar büyüklüğe ulaşması beklenen sivil amaçlı İHA pazarında Bayquş uygulama tabanlı altyapısıyla dikkat çekmek istiyor.

Bayquş'un dünya pazarına çıkmadan önce Türkiye'de de ilgi göreceğini düşünüyorum, en azından öyle olmasını umuyorum. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.