Twitter, sahte hesap oranını açıkladı

Twitter, sahte hesap oranını açıkladı

Twitter, uzun süredir tartışılan sahte (insanlara ait olmayan) kullanıcı sayısına ilişkin resmi bir açıklama yaptı. Şirketin SEC'e ilettiği yıllık finansal performansını gösteren F-10Q belgesinde Twitter'ın sahte kullanıcılarının oranına dair bir veri de yer alıyor.

İlk olarak Quartz'dan Zach Seward'ın dikkat çektiği belgede, Twitter'ın aylık aktif kullanıcılarının yüzde 8.5'a kadar olan kısmını botların oluşturduğu anlaşılıyor. Açıklamada söz konusu kullanıcılarının yüzde 8.5'inin, gerçek kullanıcı müdahalesi olmadan otomatik olarak güncellendiği belirtiliyor. Twitter'ın son mali çeyrek açıklamasındaki, aylık 271 milyon aktif kullanıcı sayısı baz alındığında, bunun 23 milyona kadarının botlardan oluştuğu ortaya çıkıyor.

Belgede Twitter'ın konuyla ilgili açıklamasına yer verilen bölüm şu şekilde:

11% of all active users solely used third-party applications to access Twitter. However, only up to approximately 8.5% of all active users used third party applications that may have automatically contacted our servers for regular updates without any discernable additional user-initiated action.

Twitter'ın açıklamasındaki tanımlamadan söz konusu 23 milyon hesabın tamamının spam olduğu sonucunu çıkarmak mümkün değil. Her ne kadar şirket, belgede bu konuyu detaylandırmamış olsa da, Twitter'da otomatik olarak güncellenen hesapların da bu sayıya dahil edildiğini hatırlamak faydalı olabilir.

Diğer taraftan bütün botları da aynı kefeye koymamak gerekiyor. Twitter'ın fenomen haline gelen botlarının, insanlardan daha fazla ilgi gördüğü durumlar da var. Örneğin 2007 yılında yaratılan ve her gün İngilizce bir kelime tweet'leyen everyword'un bugün 95 bin 300 takipçisi var. Yakın zamanda İngilizce son sözünü söyleyen bot, bir süredir Fransızca dilinde kelimeler paylaşıyor takipçileriyle.

Twitter ve diğer sosyal ağlardaki, sahte hesaplar özellikle reklam görüntülenmeleri konusunda hesapların doğruluğuna gölge düşürmesiyle şirketleri endişelendiriyor. Twitter, bildiğiniz gibi, sahte hesaplar konusunda rakiplerine göre daha kırılgan olmasıyla eleştirilerin hedefi oluyor.

Her ne kadar doğrudan Twitter tanımlamasındaki sahte hesaplar kapsamına girmiyor olsa da, Twitter'da tartışmalı hesap türlerinden biri de parodi hesaplar. Twitter'da yoğun ilgi gören bu hesaplar, parodisini yaptıkları hesaplardan bile daha fazla takipçinin ilgisini çekebiliyor. Örneğin, "TDK resimli Twitter adresi" şeklinde yayına başlayan ve açıklamasını "Türk Dil Kurumu'nun yalancısı" şeklinde değiştiren  @turkdilkurumu parodi hesabının bugün 37 bin 200 takipçisi var. İlginç bir biçimde resmi Türk Dil Kurumu hesabının takipçi sayısı 3 bin 719.

Parodi hesapların tartışmaya neden olan tarafları ise, kötüye kullanıma açık ve zaman zaman karışıklıklara neden olması. Örneğin, tanınmış entellektüellerden Nassim Taleb'in farkında olmadan Profesör Jeff Jarvis'in parodi hesabıyla girdiği yeni medyanın geleceği polemiği, bugünün haberleri arasında.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.