Mobil teknolojiler bugün geldiğimiz noktada hayatımızın her yerinde bizimle birlikte. Kullandığımız tüm teknolojik aletler gittikçe küçülüyor ve her yerden 7/24 erişilebilir hale geliyor. Siz yurtdışından seyahatten dönerken klimanıza ve buzdolabınıza attığınız bir SMS veya verdiğiniz bir komut ile sizi istediğiniz gibi karşılamalarını sağlayabiliyorsunuz.
Tüm bunlar 15 yıl önce sadece teoriydi ancak bugün pratiğe ve uygulamaya dökülmüş durumda. Mobilitenin artması ve gelişmesiyle birlikte günlük yaşamımızda en fazla değiştirdiğimiz alışkanlıklarımızdan birisi de iletişim kurma yollarımız ve mesajlaşmamız.
Çağrı cihazlarını düşünürsek bugün geldiğimiz noktada sosyal ağlarda tanıştığımız arkadaşlarımızdan kopmamamız ve sohbet etmemiz için geliştirilen özel uygulamaların olduğunu düşününce katedilen yolun ne kadar fazla olduğunu görüyoruz.
Bugün iletişim kurarken birbirimizi aramaktan çok mesaj atmayı tercih ettiğimiz ve bazı şeyleri hızlıca tüketmek istediğimiz çok açık. Mobil mesajlaşma pazarının en büyük oyuncularını LINE, WeChat, Skype, Viber, Blackberry Messenger, Nimbuzz, KakaoTalk, Kik, WhatsApp ve Snapchat olarak sayabiliriz.
Facebook'un WhatsApp'ı geçtiğimiz aylarda 16 milyar dolara satın alması bu pazarın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermişti. Özellikle büyüyen ve kendine has farklı dinamikleri olan pazarlardaki mobil mesajlaşma uygulamaları ABD ve Batı Avrupa merkezli küresel şirketlerin ilgisini oldukça çekiyor.
LINE'ın sahip olduğu 450 milyon üyesinin 400 milyonu'nun aylık aktif kullanıcı olduğunu görüyoruz yani bu uygulamaları indiren kullanıcıların büyük bir çoğunluğu kendilerine bir yarar sağladığını düşündükleri, çevresindeki kişiler kullandığı veya çeşitli başka nedenlerle birlikte uygulamayı kullanmaya devam ediyor.
WhatsApp ve Snapchat resmi olarak sahip oldukları kullanıcı sayısını açıklamadıkları için grafikte yer almıyorlar ancak WhatsApp'ın 300 milyon aylık aktif kullanıcı sayısı ve Snapchat'in aylık aktif 82 milyon kullanıcısı ile WhatsApp'ın en büyük küresel mobil mesajlaşma uygulamasını olduğunu söyleyebiliriz Snapchat de ilk 10 içerisinde.
Bugün birçoğumuz rehberimizdeki arkadaşlarımızla konuşmak ve topluca sohbet etmek için WhatsApp'ı kullanırken, anlık olarak bir olayı paylaşmak için Snapchat'i kullanıyoruz.
Gelişen teknoloji SMS ve MMS'i öldürüyor mu?
Akıllı telefonlar henüz hayatımıza bu denli girmemişken operatörlerin yapmış olduğu özel paketler daha fazla öneme sahipti. Bununla birlikte birçoğumuz bize uygun olan özel konuşma ve sms + mms paketlerinin seçimini yapardık. Bugün ise operatörlerden paket seçerken konuşma ve internet paketi dışında pek bir şeyle ilgilendiğimizi söyleyemeyiz. Fatura kesim tarihine yakın olarak yollanan kota bilgilerimiz ve çeşitli markalardan aldığımız kampanya ve duyuru SMS dışında yeni nesil ve orta üstü olarak konumlandırabileceğimiz kullanıcılar SMS ve MMS'ten uzaklaştı.
Ancak pazarın tamamına baktığımızda artan penetrasyon oranlarıyla birlikte birden fazla telefon ve hat sahipliği oranları arttı. Türkiye'de 2013 yılındaki toplam SMS ve MMS miktarına baktığımızda 177,887 milyar adet olduğunu görüyoruz. Bu sayı elbetti ki çok yüksek ancak bu miktarın %80'nin şirket ve markalardan geldiğini göz önüne aldığımızda gerçek olarak kişilerin birbine attıkları sayı oldukça azalıyor. 2010 yılı verilerini karşılaştırdığımızda ise Türkiye'de Avrupa'nın en büyük ülkelerinden daha fazla mobil mesajlaşma gerçekleştiğini görüyoruz.
Türkiye özelinde baktığımızda yıllık olarak gönderilen 35,6 milyar adet mobil mesajın (SMS ve MMS) gerçek kişiler olduğunu hesapladığımızda, aylık olarak yaklaşık 3 milyar adet mesaj gönderiliyor. WhatsApp'tan ise aylık olarak 1,950 trilyon adet mesaj gönderiliyor. Bu sayıya Snapchat'ten aylık olarak yollanan yaklaşık 2 milyar (1,920) milyar adet mesajı dahil ettiğimizde, yalnızca 2 mobil uygulama özelinde aslında mobil mesajlaşmanın mevcut gücünü gösteriyor. Ayrıca bu sayı Avrupa'da 1 yıl içinde yollanan toplam SMS ve MMS sayısından çok daha fazla.
Tabi ki mobil mesajlaşma uygulamaları onlarca ülkede milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılıyor. Türkiye özelinde yaptığımız değerlendirme sadece bu uygulamaların elinde aslında nasıl bir gücü tuttuğunu göstermek ve nasıl büyüdüklerini anlatmak amaçlı.
Bugün yalnızca yıllık olarak WhatsApp ve Snapchat'ten toplam 77 milyar adet mesaj gönderiliyor ve buna gerek penetrasyon gerekse kullanım oranı olarak çok yüksek sayılara sahip olan Asya pazarında aktif LINE, KakaoTalk, WeChat ve Kik'i dahil etmiyoruz. Bu uygulamaları dahil ettiğimizde aylık olarak 10 milyardan fazla mesajın, mobil mesajlaşma uygulama araçlarıyla yollandığını söyleyebiliriz.
Sonuç olarak toparlamamız gerekirse mobil mesajlaşma uygulamaları gün içerisinde en fazla kullandığımız araçlardan biri haline geldiğini ve bunun artarak devam edeceği aşikar.
WeChat, KakaoTalk ve LINE gibi uygulamalarla aslında mobil mesajlaşma hizmetinden daha çok bir platform kurarak kullanıcıları içeride tutmaya yönelik bir yapı kurmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Hatta örneği biraz daha genişletirsek Tinder'ın sizlere aktardığımız son yenilikleriyle bir dating uygulamasından daha çok kullanıcıların birbirleriyle eşleştikleri, mesajlaştıkları ve anlarına paylaştıkları bir mobil platform olma amacında olduğunu biliyoruz.
İşte bu örnekteki gibi birçok mobil mesajlaşma uygulamasının ileriye dönük olarak servisini bir platforma dönüştürmeye veya platforma dönüştüremese bile kullanıcıları içeride aktif tutacak ve onların verisini kullanarak arka tarafta farklı platformlarla eşleştirme amacında olduğunu düşünebiliriz.