Rusya'da son olarak yürürlüğe giren bir yasa özellikle blog sahiplerine çeşitli yaptırım ve zorunluluklar getiriyor. Günlük ziyaretçi sayısı 3000'den fazla olan Rus bloggerlar, bundan böyle Roskomnadzor adıyla bilinen resmi medya regülasyon kurumuna kayıt yaptırmak zorunda kalacak.
Roskomnadzor, hükümet karşıtı bazı yayınları kara listeye almakla suçlanıyor. Kısacası Kremlin karşıtı aktivistlerin internetteki varlığı kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Rusya'nın internet ve sosyal medya üzerindeki kontrolünü elde tutma adına aldığı bazı önlemler de son dönemde artmaya başladı. Bir süredir tartışılan yasa, Mayıs ayında Vladimir Putin tarafından imzalandı ve Ağustos ayı itibariyle yürürlüğe girdi.
Yasaya uymayarak, kendilerini düzenleyici kuruma bildirmeyen bireysel blog yazarları, 10 bin ile 30 bin Ruble (280 ile 840 dolar) arasında cezaya çarptırılacak. Bu sayıyı aşan ve bireysel değil, bir medya kuruluşu olarak yayın yapan şirketlerin yasaya uymaması durumunda ise bu şirketler 500 bin Ruble'ye kadar (15 bin dolar) cezaya maruz kalacak.
Putin'den dış mihraklar açıklaması
Daha önce yaptığı açıklamalarda, internetin CIA tarafından hazırlanan "özel bir proje" olduğunu dile getiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın en büyük internet şirketlerinden olan Yandex'in de yabancılar tarafından yönetildiğini açıklamıştı.
Çıkan blogger yasası, kimi çevrelerce interneti daha güvenli bir yer haline getirme olarak nitelendiriyor olsa da, kimi çevreler tarafından Rus hükümetinin özgürlüklere karşı vurduğu bir darbe olarak tanımlanıyor.