Girişimlerin kendisini tanıtabileceği ve yatırım alabileceği platformlar denilince Angelist ile birlikte topluluk destekli fon toplama yöntemi Kickstarter ve Indeogogo akla gelen ilk isimler. Bu markaların haricinde sadece belirli ürüne odaklanan yatırım platformlardan biri olan CircleUp tüketim mamülleri odağında yeni ürün ve girişimlerin hayat bulmasına olanak tanıyor.
Geçtiğimiz yıl tüketim mamüllerinden dünyanın önemli markalarını barındıran P&G'yi bünyesine katan CircleUp, yine pazarın önemli oyuncularından Johnson & Johnson'u dahil etti. Milyar dolar değerlemeye sahip markaların pazarda ilgi çeken ürünlere daha hızlı ulaşmasını ve hatta bünyesine katabilmesinin yolunu açan CircleUp Johnson & Johnson'a da bu yönde hizmet verecek.
San Francisco merkezli girişim 3 yılın içerisinde Google Ventures'ın da aralarında bulunduğu yatırımcılardan 3 yurda 23 milyon dolar yatırım alırken geliştirdiği platformla 4 binden fazla tüketim ürünü girişiminin yatırımcılarla online buluşmasına aracılık etmiş.
P&G'den sonra Johnson & Johnson'u bünyesine dahil etmesi girişimcilerin beklentisini artırmasının yanında kurumsal şirketlerin büyümek için baktıkları noktalar arasına girişimlerin de girmiş olması açısından ayrıca önemli. Bu konuda Johnson & Johnson'da AR-GE alanında Başkan Yardımcısı Ben Wiegand şirket olarak girişimlerle yatırım, satın alma veya lisanslama yönüyle buluşmaya can attıklarını belirtiyor.
Girişimlerin sadece ürünü sunmalarından ziyade ölçek ekonomisiyle maliyetlerini düşürmelerini sağlayacak ve dünya geneline yayılmalarını kolaylaştıracak iş birliklerini ilerleyen süreçte daha çok duyacağız görünüyor. Ülkemizde yasal düzenlemelerin henüz oturmaması ve topluluk destekli fon toplama yöntemlerine ilginin henüz yeterli seviyeye ulaşmamasına karşılık sadece teknoloji alanında değil aynı zamanda diğer sektörlerde de markaların hızlandırma merkezleriyle girişimlerin enerjisiyle büyümelerini sağlamaları ve veya sürdürmeleri olanaklı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap