Kelimeler odağında 5 TED konuşması

Yine Tehlikeli Oyunlar'da "Kelimenin aslı mı nereden geliyor?" diyen Oğuz Atay ve dil üzerine merak edenler için 5 TED konuşmacısı dile ve kelimelere yoğunlaşıyor.
Kelimeler odağında 5 TED konuşması

kelimelerOğuz Atay, Tutunamayanlar'da anlam arayışını kelimelerde yoğunlaştırmıştı; Kişinin kendini ifade etmesinde kelimenin gücünü vurgulayan yazar "Kelimeler, albayım bazı anlamlara gelmiyor" diyerek kelimelerin kifayetsiz kaldığını yine kelimelerle anlatmıştı.  Olaya bir başka açıdan bakan filozof Wittgenstein'sa düşüncenin dille sınırlandığı iddiasındadır.

Yine Tehlikeli Oyunlar'da "Kelimenin aslı mı nereden geliyor?" diyen Oğuz Atay ve dil üzerine merak edenler için 5 TED konuşmacısı dile ve kelimelere yoğunlaşıyor. TED konuşmacılardan birinin Webrazzi Summit 2014'de konuşmacı olacak Luis von Ahn olduğunu belirterek daha fazla kelimeyle sizi yormadan videolarla sizi başbaşa bırakayım.

Terry Moore - Why is 'x' the unknown?

X sadece alfabesinde bulunduğu dillerde değil Türkçe'nin de aralarında bulunduğu alfabesinde yer almayan dillerde de bilinmeyen. Bilinmeyen neden diğer başka bir harf değil de X sorusunu Terry Moore eğlenceli konuşmasında cevaplıyor.

Steven Pinker - What our language habits reveal

Eylül 2007'de kendi kitabının yayınlanmasından önce yaptığı konuşmasında Steven Pinker, dili odağına alarak düşünceleri nasıl ifade ettiğini açıklıyor. Fransızca ve İngilizce arasındaki farklarla örneklendiren konuşmacı, gerçeği dille nasıl algıladığımızı ve ilişkilendirdiğimizi özetliyor.

Jean-Baptiste Michel, Erez Lieberman Aiden - What we learned from 5 million books

Bir resmin 1000 kelimeye değer olduğuyla konuşmaya başlayan Erez Lieberman, bunun gerçekten doğru olup olmadığına dair meraklarını Harvard'da nasıl giderdiklerini anlatıyor. Jean-Baptiste Michel ile birlikte Erez Lieberman, Harvard, MIT, American Heritage Sözlüğü, Britannica Ansiklopedisi ve Google'ın da aralarında bulunduğu uzmanlardan oluşan bir ekiple 5 milyon kitaptan neler öğrendiklerini paylaşıyor.

Erin McKean - The joy of lexicography

Ağustos 2007'de yaptığı konuşmasında sözlükçülüğün ne olduğunu açıklayan Erin McKean'ın konuşmasını kendi cümlelerinden bir alıntıyla açıklayalım: "Çünkü bir kelime bir arkeolojik eser gibidir. Eserin kaynağını ya da kökenini bilmiyorsanız, o bilim değil, sadece bakılacak güzel bir şeydir. Bu yüzden kaynağı olmayan bir kelime kesilmiş bir çiçek gibidir. Yani, bir süre bakmak için çok hoştur, ama sonra ölür."

Luis von Ahn - Massive-scale online collaboration

Yazının başında da belirttiğim gibi Webrazzi Summit 2014'de konuşmacı olacak Luis von Ahn adeta kelimelerle hepimize dokunan bir kişi. İnternet sitelerinin robotla insanı ayırt etmek için kullandığı kelime yazılan test aşaması CAPTCHA'nın kurucusu olan Luis von Ahn, 2011 Aralık'ta yaptığı konuşmasında yine kelimeler odağındaki yeni girişimi Duolingo'yu anlatıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.