Android'in büyümesi durmuyor, pazar payı 2. çeyrekte yüzde 85'e ulaştı

Android'in büyümesi durmuyor, pazar payı 2. çeyrekte yüzde 85'e ulaştı

iOS'un akıllı telefon pazarındaki payı, Android'in pazar payı altında gittikçe kayboluyor. Strategy Analytics tarafından açıklanan yeni bir rapor Android'in pazar payının 2. çeyrekte yüzde 85'e dayandığını gösteriyor.

iOS, Windows Phone ve Blackberry OS pazar paylarının düştüğü 2. çeyrekte Android'in pazar payı rekor seviyeye çıktı. Geçtiğimiz çeyrekte yaklaşık 300 milyon akıllı telefon sevkiyatının gerçekleştiğini açıklayan Strategy Analytics, Androidli cihaz sevkiyatının 250 milyon (yüzde 84.6) olduğunu paylaşıyor. iOS tabanlı akıllı telefon yani iPhone sevkiyatı ise 35 milyon.

Akıllı telefon pazarında son 5 yılın en düşük büyüme oranı

Android ezici üstünlüğüne sahne olan 2014'ün 2. çeyreği akıllı telefon pazarında büyüme oranının düştüğünü de gösteriyor. Üstelik geçen yıla göre yarı yarıya düşüş var. 2013'ün 2. çeyreği sonunda yüzde 50'ye yakın olan yıllık büyüme oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 25'in biraz üzerinde kalmış. Bu oran son 5 yılın en düşük büyümesi.

Yüzdesel olarak bakıldığında Android aradan geçen bir yılda pazar payını yüzde 80'den yüzde 85'e çıkarırken, iOS'un payo yüzde 13.4'ten yüzde 12'ye düşmüş. Microsoft ve Blackberry tarafında da düşüş yaşanırken Blackberry yüzde 0.6'lık payla ortadan kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya.

akilli telefon mobil isletim sistemi pazar paylariAvrupa'da da çok üstün

Android'in gelişen pazarlarda ucuz telefonlarla pazar payını artırdığı malum ama Avrupa'da da Android'in ciddi bir üstünlüğü söz konusu.

Strategy Analytics, Avrupa'da sevkedilen akıllı telefonların yüzde 73'ünün Androidli olduğunu söylüyor. Kantar Worldpanel tarafından yayınlanan bir başka rapor ise satış anketlerinden Android'e yüzde 74'lük bir pay biçiyor.

Tablet tarafına bakıldığında da benzer bir durum var. Strategy Analytics, Androidli tabletlerin oranını yüzde 70 olarak veriyor.

Bu nedenle de Google'ın yani Android'in baskın pozisyonu Avrupa'da regülatörlerin incelemelere takılıyor.

Microsoft'un Windows Phone lisansını ücretsiz yolu seçmesi ve Nokia üretimi ucuz Lumia serisi telefonlar da Android'in büyümesini durdurabilmiş değil.  Çin'de de devlet nezdinde Android'e alternatif işletim sistemi geliştirilmesi bekleniyor ve Samsung, Tizen işletim sistemli telefonunu Samsung Z'yi tanıtıp konferanslar düzenliyor ama Android'in tahtından inmesi bu gidişle pek de kolay olmayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.