Murat Özkök ile Skyscanner ve Türkiye pazarı üzerine konuştuk

Murat Özkök ile Skyscanner ve Türkiye pazarı üzerine konuştuk

skyscanner-logoDünya genelinde 40 ülkede 30 farklı dilde hizmet veren uçak bilet fiyatı karşılaştırma servisi Skyscanner'ın Türkiye pazarlama müdürü Murat Özkök-Ohr ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

En başta belirtmem gerekirse klasik röportaj gibi ilerlemedi konuşmamız yani soru cevaptan daha çok Türkiye pazarı üzerine konuşma, Skyscanner'ın gelir modelleri ve şirketin gelecekteki planları üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Skyscanner 40 ülkede kullanıcılara hizmet veriyor. Avrupa pazarında aktif ve büyük olduğu kadar Singapur ve Pekin'de de ofisleri bulunuyor ve Asya pazarında da oldukça aktif ve büyük. Ancak Murat Bey'in aktardığı bilgilere göre Türkiye, Skycanner'ın en büyük olduğu 5 ülkeden biri. Özellikle birçok ülkenin bize vize uyguluyor olması, konsolosluklarda yaşanan bazı zorluklar olmasına rağmen Türkiye'de ciddi mana da bir uçak bileti satın alma ve araştırma trafiği gerçekleşiyormuş. Bunun temel nedenini konuştuğumuzda ise genç nüfusun fazla olması birinci etken.

skyscanner-1

2011 yılından bu yana Türkiye pazarında aktif olan şirkette Murat Bey'in gözlemlediği gelişmelerden bir tanesi rezervasyon alışkanlıklarının Türkiye'de değişiyor olması. Genel olarak toplumsal alışkanlıklarımıza baktığımızda önceden planlı ve düzenli olduğumuzu söyleyemeyiz :D ancak tatil ve uçak bileti satın alma ve rezervasyon yaptırmada bu alışkanlığımızın 2 yılda değişim gösterdiği Özkök'ün aktardığı bilgiler arasında oldu.

Türkiye üzerinden geçmiş yıllara göre önceden daha fazla rezervasyon ve bilet satın alma işlemi gerçekleşiyormuş dolayısıyla bu veriyi değerlendiren uluslararası ve yerli havayolu şirketleri potansiyeli ve aslında buradaki dinamik kitleyi görüp gelecek planlarını buna göre revize etmeye başlamışlar.

Skyscanner ile ilgili Özkök'ün aktardığı ilginç bilgilerden bir tanesi ise servis trafiğinin %70'ini arama motorları üzerinden organik olarak alıyor ve ücretli reklamlar ile kullanıcı çekmek yerine organik aramalarda üst sıralara çıkmaya çalışıyor. Bununla birlikte Türkiye'de yeni açılan online uçak bilet satışı yapan servisleri ve diğer servisleri kendilerine rakip olarak görmediklerini belirten Özkök, çünkü özünde kullanıcılara fiyat karşılaştırması sunduklarını bunun yanında servis üzerinden yapılan sorgulamalar ve fiyat karşılaştırma bilgilerini özel olarak rapor haline getirerek havayolu şirketlerine sundukları bu danışmanlıkların gelirlerinde önemli bir yere sahip olduğunu aktardı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.