Avrupa Birliği, gerek kullanıcı haklarının korunması, gerekse de kullanıcıların gizliliğinin sağlanması konusunda ABD kökenli teknoloji devlerinin peşinde. Avrupa Komisyonu, çoğu zaman gündeminde teknolojiyi tutuyor ve günümüzün internet ve teknoloji devlerinin isimlerini anıyor.
Son olarak Avrupa Adalet Divanı'nda, Google'daki arama sonuçlarının silinmesiyle ilgili alınan kararın yanı sıra, uygulamlardaki "ücretsiz" ifadesinin kullanıcılarını yanıltmaya yönelik bir hareket olup olmadığı tartışılmıştı. Hem Google, hem de Apple'a hedef alan bu tartışma, "ücretsiz" olarak ifade edilen uygulamalardaki, uygulama içi satın almalar yüzünden aslında ilgili uygulamlaların ücretsiz olmamasıyla ilgisi bulunuyordu. Bu konuda pek çok şikayet alan Apple, uygulama içi satın almalarla ilgili yeni iOS versiyonunda bazı geliştirmeler yapmıştı. Google da bu tarz uygulama içi satın alma seçeneği bulunan uygulamaları, "ücretsiz" olarak sınıflandırmayacağını duyurmuştu.
Peki Avrupa Birliği'nin gündeme taşıdığı bu konularla ilgili olarak devler harekete geçiyor mu? Aslına bakarsanız, teknoloji devlerinin bu konuda zorlayan konu, AB'nin bunları gündeme getirmesinden ziyade, bu tarz konuların farklı komisyonlarda ve Avrupa Birliği içinde konuşulması, belli bir kamuoyu oluşmasını sağlıyor. Bundan önce, Apple'ın satış yöntemlerini mercek altına alan Avrupa Komisyonu, Samsung'a da haksız rekabet soruşturması açmıştı.
Avrupa Birliği, vergilendirme konusunda da kendini savunan Avrupa ülkelerine destek veriyor ve çoğu ABD kökenli teknoloji firmalarına karşı kendini savunabiliyor. Genel tabloya baktığımızda ise, Avrupa Birliği'ndeki enstrümanların, Avrupa vatandaşlarının haklarını korumada etkili olduğunu net şekilde görebiliyor, hatta dev firmaları dizginleyerek, bazı özel yaptırımlarda bulundurulmasına yol açtığına şahit oluyoruz.
Ne diyelim, darısı bize diyelim mi? :)
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap