PayPal'ın küresel araştırmasına göre online alışverişe en çok zaman harcayan ikinci ülke Türkiye

PayPal'ın küresel araştırmasına göre online alışverişe en çok zaman harcayan ikinci ülke Türkiye

PayPal, People Economy adını verdiği raporunu yayımladı. Zaman, para ve teknoloji ilişkisine odaklanan araştırma online alışveriş alışkanlıklarının anlaşılmasına dair geniş bir perspektif sunuyor. PayPal'ın Reputation Leaders'e yaptırdığı araştırma Singapur, İspanya, İngiltere ve ABD’ nin de aralarına bulunduğu, PayPal’ın en büyük 15 pazarında yaşları 18 ila 64 arasında değişen 15 bin 105 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

People Economy raporuna göre Türkiye 263 dakikayla Çin'den sonra online alışverişe en çok zaman ayıran ülke. Dünya genelinde insanların geleneksel alışverişe haftada 291 dakika, online alışverişeyse  202 saat ayırdığı da raporun tespitlerinden.

Türkiye online alışverişe zaman harcama konusunda ikinciyken, yüz yüze alışverişte de ikinciliği bırakmıyor. Geleneksel alışverişe zaman ayırmada 389 dakikayla İspanya birinci,  387 dakikayla Türkiye ikinci olarak sıralınırken online alışverişe en çok zaman harcayan Çin 378 dakikayla üçüncülüğü alıyor.

En Büyük Endişe: Online Dolandırıcılık

Yüz yüze yani geleneksel alışverişe en az zaman ülkeyse, haftada sadece 20 dakika ABD. En büyük e-ticaret pazarına sahip ABD'nin araştırmaya göre online alışverişte de en az zaman harcanan ülke olduğunu da belirtelim. Online alışverişte kaygı noktalarına baktığımızdaysa, araştırmaya katılanların yüzde 62'sinin dolandırıcılıktan korktuğunu görüyoruz. Dolandırılmaktan en çok korkan iki millet yüzde 70 ile Singapurlular ve Brezilyalılar olurken Türkiye 2 puan, yüzde 68 ile üçüncü sırada.

Ülkemiz insanının online alışverişe dair diğer endişeleri, yüzde 60'la satın alınanların kalitesiz olması yüzde 50 ile yanlış ürünlerin gelmesi ve yüzde 42 ile teslimat sırasında evde olmamak sıralanıyor. Hesap bilgilerinin yanlış kişilerin eline geçmesi, satın alınan ürünlerin iadesi durumunda çıkacak masraflar endişe edilen diğer konular.

Raporu hazırlayan PayPal olunca online ödemeye değinmeden geçilmemiş. Online ödeme esnasında ülkemiz insanın en çok canını sıkan şeyleri listeleyen araştırmada ilk sırayı yüzde 41'le her ödemede tüm kart bilgilerini yeniden girme zorunluluğu bulunuyor. İşlemin ortasındayken, zaman aşımından ötürü sayfanın kapanmasıysa yüzde 31'le ikinci sırayı almış. İşlemi tamamlarken, son sayfada ek vergiler veya gizli masraflarla karşılaşmaktan ülkemiz insanının yüzde 29’u şikayetçi. Bir diğer şikayet unsuruysa şifre ve pin kodlarını ezberlemek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.