YeniBirYatirim.com üzerinde 'deprem ve yangın anında otomatik açılan kilit' projesinin sahibine ya da alman patentli pencere sistemleri için distribütörlük satan bir girişimciye rastlamak mümkün.
Aktif olarak yayın hayatına 2014 yılının başında başlayan YeniBirYatırım; Koç Özel Lisesi'nden sınıf arkadaşları Onur Güra ve Mert Yalkın'ın kurucu ortaklığında kurulmuş. Koç Özel Lisesi vurgusuna takılıp kurucu ortakların yolun başında genç girişimler olduklarını düşünmeyin, her iki kurucu ortak da 10 yılı aşkın iş tecrübesi ve yurtdışı eğitime sahip.
Yaklaşık olarak 6 aylık sürede günlük 1000 küsur ziyaretçi ve 5 binin üzerinde üye rakamlarına ulaşan platformda 400 şirket ve 300 adet proje ilanı yayınlanmış.
YeniBirYatırım kısaca; şirket ve proje sahiplerinin ihtiyaç duydukları kaynaklara ulaşmalarını, böylece hisse satışı ve ortaklıklar gerçekleştirmelerini; yatırımcıların da yatırım yapma süreçlerini hızlandırmayı/kolaylaştırmayı amaçlıyor. Platform ayrıca brokerların da portföylerindeki şirketleri ve kendilerini hedef kitlelerine tanıtmalarıyla birlikte yeni iş fırsatları yaratmalarını sağlıyor. Bünyesinde yalnızca internet girişimleri ve projeleri bulunmayan platformda yazının başında da bahsettiğimiz gibi çok sayıda farklı sektörden proje ve iş fırsatına rastlamak mümkün.
Ülkemize baktığımızda büyük ölçekli firmalar için ortak ya da yatırımcı bulma veya şirket birleşmesi gerçekleştirmek üzere çok sayıda danışman ve aracı şirket bulunuyor. Ancak YeniBirYatırım gibi düşük ve orta düzeydeki şirketle projelerin tanıtılmasını; ortak, yatırımcı ya da satın alacak kişi bulmasını sağlayacak platform veya şirketin eksikliğinden söz edebiliriz. Anlaşılan o ki YeniBirYatırım da tam olarak bu alanda konumlanıyor.
Girişimin gelir modeli listeleme ve danışmanlık üzerine kurulu
Şirket ve proje ilanlarından 120 ile 210TL arasında değişen bir listeleme ücreti talep eden YeniBirYatırım, bunun haricinde ihtiyacı olan proje ve girişim sahiplerine de iş planı hazırlama, hibe destekleri ve vergi hukuku gibi konularda danışmanlık da veriyor. Bu arada YeniBirYatırım, platform bünyesinde gerçekleşen ticari bir alışveriş sonrasında herhangi bir komisyon ücreti talep etmiyor.
Bugüne kadar 4 şirket ve proje platform üzerinden yatırım almış
Kurucu ortaklarla YeniBirYatırım'ın gelecek hedefleri üzerine konuşduğumuzda; çok sayıda üniversitenin öğrenci ve akademisyenlerine ait olan projelerin platform üzerinde yer alması planını öğrendik. Ki bu plan doğrultusunda Marmara Üniversitesi'yle pilot bir çalışma başlamış bile. Şirketin önem verdiği diğer büyüme kanalları da meslek odaları ve dernekler. Kurucu ortaklar uzun vadede ise YeniBirYatırım'ı şirket sahiplerinin, girişimcilerin ve yatırımcıların iletişim ve kaynak platformu haline getirmeyi hedefliyor. Bu arada YeniBirYatırım üzerinde bugüne kadar 4 adet şirket ve proje yatırım almış.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ihtiyacı olan şirket ve proje sahiplerine çeşitli konularda danışmanlık da veren YeniBirYatırım, ülkemiz için problem olan bir konuya online bir çözüm sunuyor. Arayüz tasarımı ve kullanım kolaylığı olarak çok öne çıkmasa da hitap ettiği kitle ve çözdüğü problem doğrultusunda platforma farklı bir açıdan bakmak gerekiyor. Bu arada bizim gibi internet girişimciliği dünyası mensupları için platform dünya üzerinde çok çok farklı iş modelleri ve para kazanılabilecek sektörlerin varlığını bir kez daha hatırlatıyor. :)
Şimdlik 4 kişilik bir ekiple yola devam eden YeniBirYatirim hakkındaki gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.