İçerik pazarlaması'nın yavaş yavaş Türkiye'de markaların ilgisini çekmeye başlamasına karşılık, yurt dışında hak ettiği ilgiyi fazlasıyla görüyor. BuzzFeed'in başarısı olarak da adlandırabileceğimiz dijital dünyada içerik pazarlamasını Cannes Lions öncesinde Ogilvy, "Facebook haber akışı neden BuzzFeed içeriğiyle dolu?" başlığıyla konu alarak gündeme taşımıştı.
Ogilvy'nin SurveyMonkey ile birlikte yaptığı araştırma sonuçları içeriğin eğlenceli olması, içeriğin yayınladığı medyanın güvenilir olması gibi dünya genelindeki eğilimi göstermesi açısından dikkatleri çekerken, anketin Türkiye sonuçlarını SurveyMonkey bizimle paylaştı.
Facebook'ta beğenisini aldığı halde kullanıcısına ulaşamayan markaların içerik oluşturmasında ve dağıtımında dikkat etmeleri noktaları özetleyen ankette bu odakta 20 soru sorulmuş. Ankete katılanlara sorulan soruları ve kendilerinden alınan cevapların yüzdesini, yazının sonunda bulabileceğinizi belirterek anketin dikkat çeken noktalarıyla devam edelim.
En Çok Paylaşılan İçerik Türleri
İçerik paylaşımında en çok aradıkları iki içerik türüyse yüzde 45,97 ile "Bilgilendirici veya Eğitici" ve yüzde 25,3 ile" Komik veya Eğlenceli" olarak belirtmişler. Güldürürken düşündürmek gibi zor bir denklem ortaya çıkıyor ama virale ulaşabilmenin zorluğu da buradan geliyor sanırım.
İçerik Paylaşımının Yarattığı Duygu
İçerik paylaşımının sosyal medya kullanıcısında yarattığı duyguysa yüzde 43,28 ile faydalı olarak göze çarpıyor. Bilgilendirici içeriklerin paylaşılma oranı ile sosyal medya kullanıcısının faydalı hissetmesi hemen hemen aynı. Kullanıcıların rahatsız olduğu içeriklerden ilki "Saldıran" ikincisiyse "Reklam Yapan".
Tam da burada ince bir çizgi daha çıkıyor; markalar kullanıcısını bilgilendirecek mümkünse eğlendirecek ve bu işlemi reklam yapmadan yapacak. Aradaki çizgi aslında içeriğin dağıtım yerini belirliyor. Dağıttığınız içeriğin reklam olarak algılanmaması ve paylaşım sayısının artması için kullanıcı eğilimiyle devam edelim.
İçerik Paylaşımında Yayıncı Güveni
Sosyal medya kullanıcılarının paylaşma olasılığının en yüksek olduğu içerik türlerinin başında "köklü saygın bir medya kuruluşunun yayınladığı içerikler" oluyor. Yüzde 37,65 yani yaklaşık 3 kişiden biri içerikte yayıncıya dikkat ediyor. NY Times'ın doğal reklama adım atması bu konunun yansıması olarak nitelendirebiliriz. Buna karşılık içerik ilginç olduğu sürece kaynağının bir önemi yok diyenlerin de ikinci en önemli çoğunluğu oluşturduğunu belirtmekte yarar var.
Türkiye'de en ilginç içeriği üreten şirket/kuruluşlar
Türkiye odağını paylaştığımız anket sonuçlarında ülkemizde hangi şirket/kuruluş en ilginç içeriği üretir sorusunun cevaplarıyla konuyu tamamlayalım. Yüzdeleriyle verilmese de kullanıcılar en ilginç içerikleri üreten markaları aşağıda yer alan görselde açıklamışlar, burada dikkat çeken kullanıcıların Facebook ve YouTube'un içerik ürettiğini zannetmesi. Görünen o ki içerik pazarlamasında üretim ve dağıtım ayırımının oluştuğu gün Türkiye'de dijital reklam pazarı daha da farklı bir noktaya ulaşacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap